ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تاثیر غنی سازی آب حوضه جنوبی دریای خزر بر پارامترهای رشد ریز جلبک Spirulina platensis
استفاده از ریز جلبک اسپیرولینا در تغذیه انسان به علت داشتن ترکیبهای فنولی، پروتئین، اسیدهای چرب غیر اشباع، ویتامین ها و مواد معدنی اهمیت دارد. تولید این ریز جلبک با استفاده از یک منبع ارزان قیمت مانند آب دریا همواره مورد توجه بوده است تا بتوان به تولید بالا با هزینه کم دست یافت. در این بررسی آب سه ناحیه از حوضه جنوبی دریای خزر (گمیشان، ساری، محمودآباد) توسط غلظتهای مختلف صفر، 5، 10، 20% از محیط زاروک غنی سازی شده (صفر، 5، 10، 20%) جهت بررسی رشد ریز جلبک اسپیرولینا مورد استفاده قرار گرفت. کشت اسپیرولینا در دمای C°30، شدت نور lux350 ±4670 و زمان نور دهی (12 ساعت نور، 12 ساعت تاریکی) انجام شد. نتایج نشان داد محیط استاندارد زاروک بالاترین میزان ضریب رشد (µ/d 11/0) و نرخ رشد (15/0) را دارد. آب دریا در منطقه گمیشان به علاوه 20% محیط کشت استاندارد زاروک پس از محیط کشت استاندارد بالاترین میزان نرخ رشد و ضریب رشد ویژه را داشت (به ترتیب 12/0 و µ/d 088/0). در این محیط تعداد سلولها پس از 23 روز کشت به 105 5/3 عدد سلول در میلی لیتر رسید و در محیط استاندارد به 105 75/5 عدد سلول در میلی لیتر رسید. نتایج نشان داد با غنی سازی آب دریای خزر توسط محیط کشت استاندارد زاروک میتوان هزینه تولید ریز جلبک اسپیرولینا را کاهش داد.
https://janb.guilan.ac.ir/article_3145_2af5d24d187a1c921bee68b915717a4e.pdf
2015-09-23
1
11
10.22124/janb.2016.3145
ریز جلبک
اسپیرولینا
محیط کشت استاندارد
تولید انبوه
دریای خزر
خورشید
حسین زاده
1
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
LEAD_AUTHOR
علی
گنجیان خناری
2
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، ساری
AUTHOR
سید مهدی
جعفری
3
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر مخلوط باسیلوس ها (Bacillus spp.) و مخمر ساکارومایسس سرویزیای (Saccharomyces cerevisiae) جدا شده از روده فیل ماهی (Huso huso) بر پارامترهای رشد و تغذیه در لارو ماهی کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix)
یک آزمایش تغذیهای 33 روزه، برای سنجش تاثیر جیرههای مکمل شده با باکتریهای روده ماهیان خاویاری به عنوان پروبیوتیک در تغذیه لارو کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix) با میانگین وزن 10 ± 200 میلیگرم انجام گردید. پروبیوتیک ها از روده ده عدد فیل ماهی (Huso huso) انگشت قد با وزن متوسط 31/0 ± 51/5 گرم جداسازی شدند. چهار جیره 1S، 2S، 3S و 4S با دارا بودن اجزاء ترکیبی مشابه تهیه و با مخلوط سه پروبیوتیک (Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis, و مخــمر Saccharomyces cerevisiae) در چــهار سـطح متفاوت (به ترتــیب صفر، 106 × 5/1، 106 × 3 و 106 × 5/4 سلول در 100 گرم جیره) مکمل سازی شد. در پایان آزمایش، لاروهای ماهی کپور نقرهای تغذیه شده با جیره مکمل شده با پروبیوتیکها دارای معیارهای رشد و تغذیه بهتری در مقایسه با لاروهای ماهی تغذیه شده با جیره شاهد بودند. لاروهای کپور نقرهای در تیمارهای آزمایشی 2S و 3S (مکمل شده با 106 × 3 و 106 × 5/4 باسیلوس در 100 گرم از جیره) در مقایسه با شاهد اختلاف معنیداری را در عملکرد رشد و تغذیه نشان دادند (05/0P<). نرخ رشد ویژه و کارایی تبدیل غذای لاروهای ماهی در تیمارهای آزمایشی به طور معنیداری ارتقاء یافت (05/0P<). نتایج این آزمایش نشان داد که باسیلوس های پروبیوتیکی توانایی چشمگیری را در افزایش رشد و تولید تجاری لاروهای ماهی کپور نقرهای دارند.
https://janb.guilan.ac.ir/article_149_9fab058c40637c5237e38fe7e500644d.pdf
2015-09-23
13
24
پروبیوتیک
مکمل سازی جیره
لارو کپور نقره ای
نرخ رشد ویژه
کارایی تبدیل غذا
حجت الله
جعفریان
hojat.jafaryan@gmail.com
1
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد، گلستان
LEAD_AUTHOR
خیرالله
خسروی
2
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد، گلستان
AUTHOR
داریوش
عبداللهی
3
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد، گلستان
AUTHOR
سجاد
توانا
4
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد، گلستان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
فاکتورهای بیوشیمیایی و شمارش افتراقی گلبولهای سفید خون تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) جوان صید شده در سواحل استان مازندران
آزمایش خون به دلیل در دسترس بودن و حساسیت، مبنایی برای ارزیابی طبیعی از وضعیت یک موجود زنده در سنین مختلف به شمار میآید. بر همین اساس مطالعاتی در خصوص خون تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) جوان که در دریای خزر زیست میکند، صورت گرفت. این تحقیق با هدف مطالعه گلبولهای سفید و برخی از پارامترهای بیوشیمیایی (کلسترول، منیزیوم، پروتئین کل، آلبومین و کلسیم) سرم خون30 قطعه از بچه تاسماهی ایرانی اعماق 2 تا 20 متری از سواحل استان مازندران که به روش ترال در فصل پاییز سالهای 88 الی 90 صید شده بودند، صورت گرفت. ابتدا از ماهیان زیستسنجی به عمل آمد. سپس خون آنها با سرنگ 2 میلیلیتری گرفته شد و گسترش خونی برای شمارش افتراقی و سرم برای آزمون فاکتورهای بیوشیمیایی کلسیم، منیزیوم، کلسترول، آلبومین و توتال پروتئین به کمک اسپکتروفتومتر مورد سنجش قرار گرفتند. ماهیان به 3 گروه وزنی 24-15، 34-25 و 45-35 گرم تقسیم شدند. شمارش افتراقی نشان داد که لنفوسیت بیشترین درصد فراوانی و مونوسیت کمترین درصد فراوانی در هر سه گروه وزنی بود. نتایج آماری گلبولهای سفید اختلاف معنیداری بین سه گروه نشان نداد (05/0P>). آزمایش فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون نشان داد که با افزایش وزن این ماهیان مقدار کلسترول، پروتئین کل و آلبومین آنها کاهش ولی مقدار کلسیم و منیزیم افزایش یافته است. نتایج آماری فاکتورهای بیوشیمیایی نشان داد که کلسیم و آلبومین در بین گروههای وزنی فاقد اختلاف معنیدار (05/0P>) ولی کلسترول، منیزیم و پروتئین کل در بین گروههای وزنی دارای اختلاف معنیداری بودند (05/0P<). همچنین بر اساس آزمون همبستگی اسپرمن بین گروههای سنی با تعداد گلبولهای سفید و فاکتورهای بیوشیمیایی همبستگی مشاهده گردید (05/0P<). نتایج این بررسیها میتواند برای ارزیابی وضعیت سلامت این گروه از ماهیان در شرایط طبیعی با توجه به اندازه ماهی، محل و زمان نمونهبرداری به کار گرفته شود. این نتایج میتواند به عنوان شاخص بیوشیمیایی مرجع در ارزیابی شرایط طبیعی تاسماهی ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.
https://janb.guilan.ac.ir/article_150_b8faefba7dcaf9fb0c81069cf27df26c.pdf
2015-09-23
25
34
دریای خزر
تاسماهی ایرانی
گروههای وزنی
لکوسیت
سرم خون
علی
حلاجیان
alihallajian@gmail.com
1
موسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، رشت، گیلان
LEAD_AUTHOR
رضوان اله
کاظمی
2
موسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، رشت، گیلان
AUTHOR
ایوب
یوسفی جوردهی
3
موسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، رشت، گیلان
AUTHOR
سهراب
دژندیان
4
پژوهشکده آبزیپروری آبهای داخلی، بندر انزلی، گیلان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین رژیم غذایی ماهی گوازیم دم رشتهای (Nemipterus japonicus) در آبهای استان بوشهر، خلیج فارس
این مطالعه با هدف تعیین رژیم غذایی ماهی گوازیم دم رشتهای در آبهای استان بوشهر حد فاصل بوشهر تا نایبند در سال های 1392-1391 با استفاده از شاخص خالی بودن معده (VI)، شاخص ترجیح غذایی (FB) و شاخص معدی- بدنی (GSI) صورت گرفت. در این مطالعه در مجموع تعداد 216 عدد معده پر (53/48%) و 14 معده نیمه پر (13/3%) و 215 معده خالی (32/48%) مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان با دارا بودن 03/51% به عنوان غذای اصلی آبزی و سختپوستان و خارپوستان با دارا بودن به ترتیب 66/15% و 21/15% به عنوان غذای فرعی و نرم تنان (52/5%) به عنوان غذای تصادفی آبـــزی محسوب میشوند. مقدار 32/48= VI بیانگر این موضوع میباشد که این آبزی در ردیف آبزیان با تغذیه متوسط قرار دارد. نتایج حاصل از مقیاس بندی چند بعدی غیر پارامتریک تفاوت در محتویات معده را در منطقه بوشهر بین طبقات طولی را به وضوح نشان میدهد و نشان دهنده چند جامعه مستقل از یکدیگر میباشد و گروههای مختلف طولی از نظر تغذیه با یکدیگر همپوشانی نداشتهاند.
https://janb.guilan.ac.ir/article_151_1c7cb627a978993684948b015ce320eb.pdf
2015-09-23
35
44
گوازیم دم رشتهای
شاخص خالی بودن معده
شاخص ترجیح غذایی
مقیاس بندی چند بعدی غیر پارامتریک
صدیقه
رضایی
sedigherezayi@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
LEAD_AUTHOR
سید یوسف
پیغمبری
2
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
AUTHOR
محمد جواد
شعبانی
3
پژوهشکده میگوی کشور، بوشهر
AUTHOR
هادی
رییسی
4
گروه شیلات، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر سطوح چربی جیره بر عملکرد رشد و ترکیب شیمیایی لاشه بچه ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)
تحقیق حاضر به منظور مقایسه اثر دو سطح بالا و پایین چربی جیره بر عملکرد رشد و ترکیب شیمیایی لاشهبچه ماهیان قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) به مدت 8 هفته طراحی و انجام شد. بدین منظور تعداد 180 عدد بچه ماهی قزلآلای رنگین کمان (با میانگین وزنی و طولی g 9/2 ± 95/25 و cm 1/2 ± 27/13) در 6 تانک (تعداد 30 عدد در هر تانک) توزیع شدند. دو جیره آزمایشی با پروتئین یکسان (42%) و دو سطح چربی 10% و 20% (به عنوان سطوح پایین و بالا) فرموله شد. ماهیان در طول دوره پرورش، به صورت دستی 3 بار در روز تا حد سیری تغذیه شدند. نتایج روند رشد در پایان دوره پرورش حاکی از آن بود که ماهیان تغذیه شده با جیره محتوی چربی 20%، به طور معنیداری از وزن کسب شده و نرخ رشد ویژه بالاتری نسبت به ماهیان تغذیه شده با تیمار حاوی 10% چربی برخوردار بودند (05/0P<)، در حالی که هیچگونه اختلاف معنیداری در مقادیر ضریب تبدیل غذایی بین تیمارهای مورد بررسی مشاهده نشد. همچنین اختلاف معنیداری در مقادیر متوسط چربی، پروتئین و خاکستر لاشه ماهیان در انتهای دوره پرورش دیده نشد (05/0<P). با توجه به نتایج مطالعه حاضر میتوان اذعان کرد که افزایش سطح چربی در جیره بچه ماهیان قزلآلای رنگین کمان تا سطح 20% سبب بهبود روند رشد و ضریب تبدیل غذایی خواهد شد.
https://janb.guilan.ac.ir/article_152_63942e695445b056b03ad003fe2aecf5.pdf
2015-09-23
45
54
قزلآلای رنگین کمان
رشد
چربی
ترکیب شیمیایی لاشه
سولماز
نوری زاد
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان
AUTHOR
مسعود
ستاری
msattari@guilan.ac.ir
2
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تجمع فلزات سنگین در عضله ماهی کفشک تیزدندان (Psettodes erumei) آبهای بوشهر
فلزات سنگین میتوانند در اندامها و بافتهای مختلف مانند کبد، کلیه، آبششها و عضلات آبزیان تجمع یابند. نظر به اینکه بافت عضله ماهی نقش مهمی در تغذیه انسان دارد، اطمینان از سلامت آن حائز اهمیت است. خطرات ناشی از مسمومیت با فلزات سنگین در آبها و گونههای مختلف آبزی متفاوت بوده و سمیت آنها در آبهای شیرین و سبک نسبت به آبهای شور و سنگین بیشتر است. در این تحقیق، تعداد 44 نمونه ماهی کفشک تیزدندان (Psettodes erumei) به طور تصادفی از شهرستان بوشهر جمع آوری شد. سپس 100 گرم از عضله سینهای نمونهها جدا و برای سنجش با دستگاه جذب اتمی آماده شد. نتایج به دست آمده از مقادیر چهار فلز سنگین سرب، کادمیوم، روی و کروم در بافت عضله ماهی کفشک تیزدندان برحسب میکروگرم بر کیلوگرم (ppb) ثبت شد. در این بررسی در بافت عضله، بیشترین مقدار مربوط به فلز روی (حدود 5/138) و کمترین مقدار متعلق به فلز کروم (حدود 30 میکروگرم بر کیلوگرم) بود. نتایج حاصله نشان میدهد که در ماهی کفشک تیز دندان مورد مطالعه، حداکثر مقادیر روی 208/0 (حداقل 034/0)، سرب 124/0 (حداقل 037/0)، کادمیوم 090/0 (حداقل 019/0)، کروم 054/0 (حداقل 013/0) میلیگرم بر کیلوگرم عضله ماهی بوده است که در تمامی نمونهها، این مقادیر در محدوده مجاز سازمان بهداشت جهانی قرار دارند.
https://janb.guilan.ac.ir/article_153_32bfe6d92197d2ff05e30007ea2cbe9a.pdf
2015-09-23
55
64
کفشک تیزدندان
فلزات سنگین
عضله ماهی
سلامت غذا
سهیل
علی نژاد
1
گروه دامپزشکی، موسسه آموزش عالی علمی کاربردی وزارت جهاد کشاورزی، تهران، ایران
AUTHOR
بابک
شعیبی عمرانی
babak.shoaibi@kiau.ac.ir
2
گروه بهداشت، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران
LEAD_AUTHOR
محمد
شکرزاده
3
دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دانشکده داروسازی، بخش سمشناسی ـ داروشناسی، ساری، ایران
AUTHOR
سید سهیل
قائم مقامی
4
گروه دامپزشکی، موسسه آموزش عالی علمی کاربردی وزارت جهاد کشاورزی، تهران، ایران
AUTHOR
مهران
یاسمی
5
گروه شیلات و آبزیان، موسسه آموزش عالی علمی کاربردی وزارت جهاد کشاورزی، تهران، ایران
AUTHOR
عاطفه
امینیفرد
6
دانشآموخته کارشناسی ارشد صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
AUTHOR