دانشگاه گیلان
تغذیه آبزیان
2980-8499
2
1
2016
03
20
پروفایل اسید چرب و ثبات اکسیداسیونی روغن استخراجی از ضایعات ماهی قزل-آلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)در جریان پروسه انحلال و ترسیب ایزوالکتریک
1
14
FA
فریده
فلاحت گر خمیران
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا
اسحق
زکی پور رحیم آبادی
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا
هانیه
رستم زاد
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا
haniyeh_rostamzad@yahoo.com
10.22124/janb.2016.3146
این تحقیق به منظور بررسی پروفایل اسید چرب روغن استخراجی از ضایعات ماهی قزلآلای رنگینکمان در جریان پروسه انحلال و ترسیب ایزوالکتریک اسیدی و بازی و بررسی ثبات اکسیداسیونی روغن استخراجی در طی 45 روز نگهداری در یخچال انجام شد. پروفایل اسید چرب استخراجی پس از متیل استر کردن با دستگاه گازکروماتوگراف بررسی شد. برای بررسی ثبات هیدرولیتیکی و اکسیداسیونی، مقادیر اسیدهای چرب آزاد، پراکساید و تیوباربیتوریک اسید در فواصل زمانی 15 روز، اندازهگیری شدند. تعداد 23 نوع اسید چرب در روغن استخراجی با تیمار اسیدی، خنثی و نمونه شاهد شناسایی شدند. تیمار اسیدی و بازی در جریان انحلال و ترسیب ایزوالکتریک، تأثیر معنیداری بر پروفایل اسید چرب و محتوای اسیدهای چرب بلند زنجیره نداشت. نسبت اسیدهای چرب امگا-3 به امگا-6 در تیمار اسیدی و بازی به ترتیب 148/0 و 172/0 به دست آمد. شاخص آتروژنیک و ترومبوژنیک در تیمار اسیدی و بازی به ترتیب 223/0، 380/0 و 202/0، 347/0 بود. روغنهای استخراجی در طی مدت نگهداری در یخچال، از ثبات اکسیداسیونی خوبی برخوردار بودند.
انحلال و ترسیب ایزوالکتریک,پروفایل اسید چرب,استخراج روغن و ثبات اکسیداسیونی
https://janb.guilan.ac.ir/article_3146.html
https://janb.guilan.ac.ir/article_3146_bd01245fe35cdd986915f960668ba905.pdf
دانشگاه گیلان
تغذیه آبزیان
2980-8499
2
1
2016
03
20
بررسی معیارهای تغذیه ای لارو فیل ماهی (Huso huso) در تغذیه با دافنی ماگنا و ناپلی آرتمیا
15
27
FA
10.22124/janb.2016.3147
لارو فیل ماهی (<em>Huso huso</em>) با میانگین وزنی 25/1 ± 43/30 میلیگرم و تراکم 2 عدد در لیتر با سه تکرار (100 قطعه ماهی در هر حوضچه) به میزان 30 درصد از وزن بدن در روز به مدت 15 روز با استفاده از دافنی ماگنا، ناپلی آرتمیا اورمیانا و مخلوط آنها (50 درصد وزنی دافنی و 50 درصد وزنی آرتمیا) در قالب یک طرح کاملا تصادفی مورد تغذیه قرار گرفتند. در شروع و پایان آزمایش، ماهیان بطور انفرادی توزین شدند. ترکیب تقریبی لاشه نمونه های ماهی تعیین گردید. بیشترین پروتئین (70/76 درصد) و چربی خام لاشه (83/8 درصد) در تیمار آرتمیا بدست آمد. که به ترتیب تفاوت معنی داری را با تیمار دافنی و مخلوط آرتمیا و دافنی نشان دادند (05/0P<). اختلاف معنی داری بین تیمارها در خصوص ارزش تولید پروتئین، چربی و انرژی مشاهده شد (05/0P<). بالاترین مقدار انرژی ابقاء شده بر مبنای پروتئین (76/13 ژول در روز) و چربی (14/54 ژول در روز) در تیمار دافنی بدست آمد. بهترین وزن نهایی (98/193 میلیگرم) و ضریب تبدیل غذایی 80/2 در تیمار دافنی مشاهده گردید. حداکثر نرخ رشد ویژه بر مبنای پروتئین (SGR<sub>P</sub>)، چربی (SGR<sub>l</sub>) و انرژی (SGR<sub>e</sub>) در تیمار لاروهای فیل ماهی تغذیه شده از دافنی بدست آمد. نتایج این آزمایش نشان داد که توانایی لارو فیل ماهی در استفاده از دافنی ماگنا، ناپلی آرتمیا اورمیانا و مخلوط آنها، متفاوت بوده و دافنی تاثیر مناسب تری بر ارتقاء پارامترهای رشد در لارو فیل ماهی نسبت به سایر تیمارها برخوردار بود.
لارو فیل ماهی,دافنی ماگنا,ناپلی آرتمیا اورمیانا,ارزش تولید انرژی,انرژی ابقاء شده بر مبنای پروتئین
https://janb.guilan.ac.ir/article_3147.html
https://janb.guilan.ac.ir/article_3147_b2c3c6975fd22f08a2827f7a7537886a.pdf
دانشگاه گیلان
تغذیه آبزیان
2980-8499
2
1
2016
03
20
انتوژنی آنزیم آلفا آمیلاز در طی مراحل اولیه تکوین ماهی سیم معمولی (Abramis brama)
29
36
FA
محمدرضا
صحرائیان
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
mrsahraeian@ut.ac.ir
سهیل
ایگدری
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
آرش
زیبایی
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، گیلان
arash.zibaee@guilan.ac.ir
غلامرضا
رفیعی
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
grafee@ut.ac.ir
احمد
قناعت پرست
مرکز پرورش و بازسازی ذخایر ماهیان شهید انصاری، رشت، گیلان
صمد
درویشی
مرکز پرورش و بازسازی ذخایر ماهیان شهید انصاری، رشت، گیلان
sa_darvishi@yahoo.com
10.22124/janb.2016.3148
این تحقیق با هدف مطالعه الگوی رشد و تکوین آنزیم آلفا آمیلاز در لارو ماهی سیم معمولی (<em>Abramis brama</em>) از زمان تخمگشایی تا 60 روز پس از آن در مجتمع تکثیر و پرورش و بازسازی ذخایر شهید انصاری (گیلان، رشت) به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که در زمان تخمگشایی لاروها دارای وزنتر اولیه 03/0 ± 65/0 میلیگرم و طول کل 24/0 ± 66/4 میلیمتر بودند. الگـوی رشد در ماهی سیـم معمولی درطی روند تکـوین اولـیه تا روز 60 پس از تخـمگشایی به صـورت نمایی و با فرمـول <sup>x</sup><sup>0346/0</sup>e 9558/5 y = و 97/0 R² = بود. نتایج همچنین نشان داد که آنزیم آلفا آمیلاز در زمان تخمگشایی وجود داشته و میزان فعالیت آن تا روز 4 بعد از تفریخ ثابت بود. افزایش فعالیت آنزیمی در روز 8 بعد از تخمگشایی مشاهده شدکه تا روز 25 پس از تخمگشایی ادامه یافت. سپس در روز 35 بعد از تخمگشایی کاهش معنیداری در روند فعالیت این آنزیم مشاهده شد، ولی فعالیت آنزیمی مجدداً تا انتهای دوره روند صعودی داشت. همچنین فعالیت آنزیمی با سن این ماهی همبستگی بالایی را نشان داد. نتایج همچنین نشان داد که روند توسعه آنزیمی آلفا آمیلاز در لارو ماهی سیممعمولی مشابه با گونههای همه چیزخوار و گیاهخوار بوده و براین اساس میتوان نتیجه گرفت که این ماهی میتواند از جیره حاوی منبع کربوهیدرات از روز 12 بعد از تخمگشایی استفاده کند.
ماهی سیم معمولی,آنزیم آلفا آمیلاز,الگوی رشد,تغذیه
https://janb.guilan.ac.ir/article_3148.html
https://janb.guilan.ac.ir/article_3148_30e944a45b0671f1197b32b1c0bee369.pdf
دانشگاه گیلان
تغذیه آبزیان
2980-8499
2
1
2016
03
20
تعیین برخی از شاخص های خونی و بیوشیمیایی تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) پرورشی در سنین مختلف
37
47
FA
مهرداد
نصری تجن
گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندر انزلی، بندر انزلی، گیلان
فروزان
باقرزاده لاکانی
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، رشت، گیلان
f.bagherzadeh.l@gmail.com
میگل
تکلو
گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، رشت، گیلان
10.22124/janb.2016.3149
پارامترهای خونشناسی شاخصهای مفیدی هستند که به منظور ارزیابی شرایط فیزیولوژیک آبزیان در پاسخ به استرس، آلایندهها و تغییرات فیزیولوژیک و اکولوژیک به کار میروند. در این تحقیق برخی از شاخصهای خونی تاسماهی ایرانی (<em>Acipenser persicus</em>) در سه رده سنی بچه ماهی (2 تا 7 ماهه)، ماهی جوان (1 تا 2 ساله) و مولدین (7 ساله) پرورشی مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد گلبولهای قرمز (RBC)، تعداد گلبولهای سفید (WBC)، هماتوکریت (PCV)، هموگلوبین (Hb)، MCV،MCH ، MCHC و شمارش افتراقی گلبولهای سفید، پارامترهای بیوشیمیایی الکترولیتی و پارامترهای بیوشیمیایی غیر الکترولیتی در سنین مختلف اندازهگیری شد. بدین منظور از 30 عدد تاسماهی ایرانی پرورشی (10 نمونه بچه ماهی، 10 ماهی جوان و 5 مولد ماده و 5 مولد نر) استفاده شد. تجزیه و تحلیلهای آماری نشان داد که در پارامترهای خونی WBC، MCHC،MCV ،RBC ، Hb، درصد لنفوسیت، نوتروفیل و ائوزینوفیل در سنین مختلف اختلاف معنیداری وجود دارد (05/0>P). پارامترهای بیوشیمیایی غیرالکترولیتی شامل گلوکز، آلبومین، پروتئین کل، تریگلیسرید، کلسترول، اسمولالیته و چربی کل در سنین مختلف اختلاف معنیداری نشان داد ولی در مولدین نر و ماده تاسماهی ایرانی فقط در فاکتور آلبومین تفاوت معنیدار آماری مشاهده شد (05/0>P). در پارامترهای بیوشیمیایی الکترولیتی در یونهای سدیم و کلر در سنین مختلف و مولدین نر و ماده اختلاف معنیدار آماری مشاهده شد ولی در یونهای کلسیم و پتاسیم فقط در سنین مختلف تفاوت معنیدار آماری دیده شد (05/0>P). نتایج کسب شده از این تحقیق حاکی از آن است که شاخص های خونی و بیوشیمیایی متاثر از فاکتورهای سن و جنسیت هستند، البته تاثیر عوامل محیطی و تغذیه غیرقابل انکار است.
تاسماهی ایرانی,Acipenser persicus,شاخص های خونی,بچه ماهی,ماهی جوان,مولدین
https://janb.guilan.ac.ir/article_3149.html
https://janb.guilan.ac.ir/article_3149_0c114f9e56a2a3b535e74203d6e09861.pdf
دانشگاه گیلان
تغذیه آبزیان
2980-8499
2
1
2016
03
20
اثر تغذیه با جیره های حاوی ویتامینهای C و E بر غلبه بر استرس ناشی از تراکم در ماهی قزلآلای رنگینکمان
49
59
FA
زینب
فضایی
گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی، دانشگاه هرمزگان، هرمزگان
sourinejad@hormozgan.ac.ir
میرمسعود
سجادی
0000-0001-7221-8461
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان
mmsajjadi@hotmail.com
ایمان
سوری نژاد
گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی، دانشگاه هرمزگان، هرمزگان
i_sourinezhad@yahoo.com
10.22124/janb.2016.3150
تأثیر افزودن ویتامینهای Cو E در جیرههای غذایی به مدت 6 هفته بر شاخصهای خونی بچه ماهیان قزلآلای رنگینکمان (<em>Oncorhynchus mykiss</em>) در دو تراکم مختلف پرورش مورد ارزیابی قرارگرفت. بچه ماهیان قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزن اولیه (69/0 ± 6/9) گرم در دو تراکم 50 و 100 قطعه در 50 لیتر با 3 جیره غذایی با پروتئین و چربی یکسان غذادهی شدند. جیرههای غذایی شامل جیره 1 بدون افزودن ویتامین، جیره 2 با افزودن mg/kg 1500 ویتامین C و جیره 3 با افزودن mg/kg 600 ویتامین E بودند. تعداد 1350 عدد بچهماهی قزلآلایرنگینکمان در 6 تیمار که هر تیمار شامل سه تکرار بود به صورت <sub>(0)۵۰</sub>T(با تراکم 50 و تغذیه شده با جیره 1)، <sub>(0)۱۰۰</sub>T (با تراکم 100 و تغذیه شده با جیره 1)،<sub> (</sub><sub>C</sub><sub>)۵۰</sub>T (با تراکم 50 و تغذیه شده با جیره 2)، <sub>(</sub><sub>C</sub><sub>)۱۰۰</sub>T (با تراکم 100 و تغذیه شده با جیره 2)،<sub> (</sub><sub>E</sub><sub>)5۰</sub>T (با تراکم 50 و تغذیه شده با جیره 3) و<sub> (</sub><sub>E</sub><sub>)۱۰۰</sub>T (با تراکم 100 و تغذیه شده با جیره 3) و به طور کاملاٌ تصادفی توزیع شدند. پس از 6 هفته غذادهی، میزان هموگلوبین، تعداد گلبولهای قرمز خون و میزان سدیم خون در تیمارهای <sub>۱۰۰</sub>T به طور معنیداری بیش از تیمارهای <sub>۵۰</sub>T بود (05/0P<). میزان کورتیزول و گلوکز خون نیز در تیمارهای <sub>۱۰۰</sub>T (بیشترین مقدار در <sub>(0)۱۰۰</sub>T) به طور معنیداری بیش از تیمارهای <sub>۵۰</sub>T(بیشترین مقدار در <sub>(0)۵۰</sub>T) بود (05/0P<). تیمارهای <sub>۵۰</sub>T میزان آلبومین و پروتئینکل خون بیشتری نسبت به تیمارهای <sub>۱۰۰</sub>T داشتند (05/0P<). از لحاظ تعداد گلبولهای سفید خون و میزان پتاسیم خون در تیمارهای مختلف تفاوت معنیدار مشاهده نشد (05/0P>). نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن ویتامینهای C و E به جیره غذایی در بالا بردن مقاومت بچه ماهیان در برابر شرایط استرسزای محیطی ناشی از تراکم پرورش مؤثر است.
قزل آلای رنگین کمان,استرس,تغذیه با ویتامین C,شاخص های خونی
https://janb.guilan.ac.ir/article_3150.html
https://janb.guilan.ac.ir/article_3150_fffe6666c25cfd63b313bd67c92004a4.pdf
دانشگاه گیلان
تغذیه آبزیان
2980-8499
2
1
2016
03
20
تغییرات شیمیایی، میکروبی و حسی فیله ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) طی نگهداری در یخچال
61
72
FA
هانیه
رستم زاد
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان
haniyeh_rostamzad@yahoo.com
سید مهدی
موسوی
گروه علوم دامی و دامپزشکی، پردیس شیلات، دانشگاه جامع علمی کاربردی گیلان، رشت
ehdimousavi@abrii.ac.ir
10.22124/janb.2016.3151
حفظ تازگی و کیفیت محصولات دریایی به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب غیراشباع همواره از دغدغههای محققان بوده است. علاوه بر این، امروزه تمایل مصرفکنندگان به خریداری محصولاتی که تازگی و کیفیت خود را حفظ میکنند افزایش یافته است. از این رو، تعیین مدت زمان نگهداری ماهیان مختلف در یخچال، به منظور مشخص کردن زمان مناسب مصرف از اهمیت بالایی برخوردار است و مطالعه حاضر برای تعیین زمان نگهداری فیله ماهی فیتوفاگ در یخچال انجام شده است. فیلههای تازه ماهی فیتوفاگ به مدت 16 روز در دمای یخچال نگهداری شدند و در فواصل زمانی 2 روز مورد آنالیز قرار گرفتند. برای تعیین کیفیت فیلهها از شاخصهایی مانند میزان پراکساید و تیوباربیتوریک اسید، بازهای ازته فرار، بار میکروبی فیلهها و برخی شاخصهای دیگر استفاده شد. بر طبق نتایج مطالعه انجام شده، فیله ماهی فیتوفاگ تا روز ششم قابلیت نگهداری در یخچال را دارد و پس از روز ششم نگهداری از حدود استانداردهای تعیین شده خارج میشود.
فیله ماهی,نگهداری,فیتوفاگ,بار میکروبی
https://janb.guilan.ac.ir/article_3151.html
https://janb.guilan.ac.ir/article_3151_b76aaa41db6dc4abf678e839e3dc5806.pdf