دانشگاه گیلانتغذیه آبزیان2980-84992120160320Fatty acid profile and oxidation stability of oil extracted from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) by-product by isoelectric solubilization/precipitationپروفایل اسید چرب و ثبات اکسیداسیونی روغن استخراجی از ضایعات ماهی قزل-آلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)در جریان پروسه انحلال و ترسیب ایزوالکتریک114314610.22124/janb.2016.3146FAفریدهفلاحت گر خمیرانگروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرااسحقزکی پور رحیم آبادیگروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسراهانیهرستم زادگروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسراJournal Article20160114This work was conducted to study the fatty acid profile of oil extracted from rainbow trout by-product by isoelectric solubilization/precipitation and its oxidation stability during 45 days refrigerated storage. After extraction and methylation of extracted oil, fatty acid profile was determined by gas liquid chromatography. Free fatty acid, peroxide value and thiobarbituric acid were measured in 15-day intervals to determine the hydrolytic and oxidation stability during 45 days. Twenty three fatty acids were identified in acidic, basic and control samples. Extraction of oil by acidic and basic Isoelectric solubilization/precipitation affected neither the fatty acid profile nor the content of ling chain fatty acids. n-3/ n-6 ratio were 0.148 and 0.172 in acidic and basic treatments, respectively. Atherogenic index and thrombogenic index in acidic and basic treatments were found to be 0.223 and 0.380, as well as 0.202 and 0.347, respectively. The extracted oils were stable to oxidation during 45-day storage in refrigerator.این تحقیق به منظور بررسی پروفایل اسید چرب روغن استخراجی از ضایعات ماهی قزلآلای رنگینکمان در جریان پروسه انحلال و ترسیب ایزوالکتریک اسیدی و بازی و بررسی ثبات اکسیداسیونی روغن استخراجی در طی 45 روز نگهداری در یخچال انجام شد. پروفایل اسید چرب استخراجی پس از متیل استر کردن با دستگاه گازکروماتوگراف بررسی شد. برای بررسی ثبات هیدرولیتیکی و اکسیداسیونی، مقادیر اسیدهای چرب آزاد، پراکساید و تیوباربیتوریک اسید در فواصل زمانی 15 روز، اندازهگیری شدند. تعداد 23 نوع اسید چرب در روغن استخراجی با تیمار اسیدی، خنثی و نمونه شاهد شناسایی شدند. تیمار اسیدی و بازی در جریان انحلال و ترسیب ایزوالکتریک، تأثیر معنیداری بر پروفایل اسید چرب و محتوای اسیدهای چرب بلند زنجیره نداشت. نسبت اسیدهای چرب امگا-3 به امگا-6 در تیمار اسیدی و بازی به ترتیب 148/0 و 172/0 به دست آمد. شاخص آتروژنیک و ترومبوژنیک در تیمار اسیدی و بازی به ترتیب 223/0، 380/0 و 202/0، 347/0 بود. روغنهای استخراجی در طی مدت نگهداری در یخچال، از ثبات اکسیداسیونی خوبی برخوردار بودند.https://janb.guilan.ac.ir/article_3146_bd01245fe35cdd986915f960668ba905.pdfدانشگاه گیلانتغذیه آبزیان2980-84992120160320The study of feeding parameters of Beluga (Huso huso) larvae fed with Artemia nauplii and Daphniaبررسی معیارهای تغذیه ای لارو فیل ماهی (Huso huso) در تغذیه با دافنی ماگنا و ناپلی آرتمیا1527314710.22124/janb.2016.3147FAJournal Article20151119Beluga (<em>Huso huso</em>) larvae with average body weight of 30.43 ± 1.25 mg and density of 2 fish per liter having three replicates (100 fish per tank) were fed on the 30 percentage of body weight in a day during 15 days using <em>Daphnia magna</em>, <em>Artemia urmiana </em>nauplii and mix of <em>Artemia</em> and <em>Daphnia magna</em>, <em>Artemia urmiana </em>nauplii and the mix of them (<em>Daphnia</em> 50% w/w and <em>Artemia</em> 50% w/w) in a completely randomized design. The fish was weighed individually at the start and the end of the experiment. The carcass proximate compositions of samples of fish were determined. The maximum of carcass crude protein (76.70%) and lipid (8.83%) was obtained in treatments of <em>Artemia</em> and showed significantly difference with treatment of <em>Daphnia</em> and mix of <em>Artemia</em> and <em>Daphnia, </em>respectively (P<0.05). Thesignificant difference in protein, lipid and energy productive value were observed among the treatments (P<0.05). The highest energy retained as protein (13.76 J<em>/</em>day) and lipid (45.14 J/day) were observed in treatment of Daphnia. The best final body weight (193.98) and feed conversion ratio of 2.80 were observed in treatment of Daphnia. The maximum specific growth rate in protein (SGR<sub>P</sub>), lipid (SGR<sub>l</sub>) and energy (SGR<sub>e</sub>) were obtained in fish that fed on <em>Daphnia</em>. The results of this experiment showed that the potential of <em>Huso huso</em> larvae in using of <em>Daphnia magna</em>, <em>Artemia urmiana </em>nauplii and mixture of them was different and <em>Daphnia</em> had a suitable effect on promotion of feeding parameters in larval stage.لارو فیل ماهی (<em>Huso huso</em>) با میانگین وزنی 25/1 ± 43/30 میلیگرم و تراکم 2 عدد در لیتر با سه تکرار (100 قطعه ماهی در هر حوضچه) به میزان 30 درصد از وزن بدن در روز به مدت 15 روز با استفاده از دافنی ماگنا، ناپلی آرتمیا اورمیانا و مخلوط آنها (50 درصد وزنی دافنی و 50 درصد وزنی آرتمیا) در قالب یک طرح کاملا تصادفی مورد تغذیه قرار گرفتند. در شروع و پایان آزمایش، ماهیان بطور انفرادی توزین شدند. ترکیب تقریبی لاشه نمونه های ماهی تعیین گردید. بیشترین پروتئین (70/76 درصد) و چربی خام لاشه (83/8 درصد) در تیمار آرتمیا بدست آمد. که به ترتیب تفاوت معنی داری را با تیمار دافنی و مخلوط آرتمیا و دافنی نشان دادند (05/0P<). اختلاف معنی داری بین تیمارها در خصوص ارزش تولید پروتئین، چربی و انرژی مشاهده شد (05/0P<). بالاترین مقدار انرژی ابقاء شده بر مبنای پروتئین (76/13 ژول در روز) و چربی (14/54 ژول در روز) در تیمار دافنی بدست آمد. بهترین وزن نهایی (98/193 میلیگرم) و ضریب تبدیل غذایی 80/2 در تیمار دافنی مشاهده گردید. حداکثر نرخ رشد ویژه بر مبنای پروتئین (SGR<sub>P</sub>)، چربی (SGR<sub>l</sub>) و انرژی (SGR<sub>e</sub>) در تیمار لاروهای فیل ماهی تغذیه شده از دافنی بدست آمد. نتایج این آزمایش نشان داد که توانایی لارو فیل ماهی در استفاده از دافنی ماگنا، ناپلی آرتمیا اورمیانا و مخلوط آنها، متفاوت بوده و دافنی تاثیر مناسب تری بر ارتقاء پارامترهای رشد در لارو فیل ماهی نسبت به سایر تیمارها برخوردار بود.https://janb.guilan.ac.ir/article_3147_b2c3c6975fd22f08a2827f7a7537886a.pdfدانشگاه گیلانتغذیه آبزیان2980-84992120160320Ontogeny of alpha - amylase activity during early development of the common bream (Abramis brama)انتوژنی آنزیم آلفا آمیلاز در طی مراحل اولیه تکوین ماهی سیم معمولی (Abramis brama)2936314810.22124/janb.2016.3148FAمحمدرضاصحرائیانگروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرجسهیلایگدریگروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرجآرشزیباییگروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، گیلانغلامرضارفیعیگروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرجاحمدقناعت پرستمرکز پرورش و بازسازی ذخایر ماهیان شهید انصاری، رشت، گیلانصمددرویشیمرکز پرورش و بازسازی ذخایر ماهیان شهید انصاری، رشت، گیلانJournal Article20151129This study was conducted to investigate the growth pattern and ontogeny of the activity of alpha amylase enzyme in common bream (<em>Abramis brama</em>) from hatching through 60th day post hatching (dph) at the Shahid Ansari breeding and restocking center (Rasht, Guilan, Iran). The results showed that wet weight and total length of common bream were 0.65 ± 0.03 mg and 4.66 ± 0.24 mm at hatching, respectively. The growth pattern from early development through 60th dph was exponential as Y = 5.9558e<sup>0.0346x</sup>and R² = 0.97. The results also revealed that alpha- amylase enzyme was present at the hatching and its activity was constant till 4th dph and had an increasing trend till 25th dph. Then, a significant decrease was observed in the activity of this enzyme on 35th dph; thereafter its activity showed an increasing trend till 60th dph. In addition, the activity of alpha-amylase showed a strong relationship with increasing the age of specimens. The results also revealed that ontogeny of the alpha-amylase in common bream larvae are similar to that of other omnivorous and herbivorous fishes. It can be concluded that the food with higher content of carbohydrate can be used after 12th dph for feeding of their larvae.این تحقیق با هدف مطالعه الگوی رشد و تکوین آنزیم آلفا آمیلاز در لارو ماهی سیم معمولی (<em>Abramis brama</em>) از زمان تخمگشایی تا 60 روز پس از آن در مجتمع تکثیر و پرورش و بازسازی ذخایر شهید انصاری (گیلان، رشت) به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که در زمان تخمگشایی لاروها دارای وزنتر اولیه 03/0 ± 65/0 میلیگرم و طول کل 24/0 ± 66/4 میلیمتر بودند. الگـوی رشد در ماهی سیـم معمولی درطی روند تکـوین اولـیه تا روز 60 پس از تخـمگشایی به صـورت نمایی و با فرمـول <sup>x</sup><sup>0346/0</sup>e 9558/5 y = و 97/0 R² = بود. نتایج همچنین نشان داد که آنزیم آلفا آمیلاز در زمان تخمگشایی وجود داشته و میزان فعالیت آن تا روز 4 بعد از تفریخ ثابت بود. افزایش فعالیت آنزیمی در روز 8 بعد از تخمگشایی مشاهده شدکه تا روز 25 پس از تخمگشایی ادامه یافت. سپس در روز 35 بعد از تخمگشایی کاهش معنیداری در روند فعالیت این آنزیم مشاهده شد، ولی فعالیت آنزیمی مجدداً تا انتهای دوره روند صعودی داشت. همچنین فعالیت آنزیمی با سن این ماهی همبستگی بالایی را نشان داد. نتایج همچنین نشان داد که روند توسعه آنزیمی آلفا آمیلاز در لارو ماهی سیممعمولی مشابه با گونههای همه چیزخوار و گیاهخوار بوده و براین اساس میتوان نتیجه گرفت که این ماهی میتواند از جیره حاوی منبع کربوهیدرات از روز 12 بعد از تخمگشایی استفاده کند.https://janb.guilan.ac.ir/article_3148_30e944a45b0671f1197b32b1c0bee369.pdfدانشگاه گیلانتغذیه آبزیان2980-84992120160320Determination of some hematological and biochemical parameters at different ages of reared Persian sturgeon (Acipenser persicus)تعیین برخی از شاخص های خونی و بیوشیمیایی تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) پرورشی در سنین مختلف3747314910.22124/janb.2016.3149FAمهردادنصری تجنگروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندر انزلی، بندر انزلی، گیلانفروزانباقرزاده لاکانیباشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، رشت، گیلانمیگلتکلوگروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، رشت، گیلانJournal Article20151216The analysis of blood parameters is a useful indicator in assessing the physiological conditions of aquatic animals in response to stress, pollutants, nutrition, and also physiological and ecological changes. In this study, some hematological parameters of <em>Acipenser persicus</em> in three age classes including cultured fingerlings, juveniles and broodstocks were studied in a six-month period (spring and summer 2012). The counts of red blood cells (RBC), white blood cells (WBC), hematocrit (PCV), hemoglobin (Hb), MCV, MCH, MCHC, electrolyte and non-electrolyte biochemical parameters, and also differential leucocyte count were measured in different age classes. For this reason, 30 Persian sturgeon(10 fingerlings, 10 juveniles, 5 males and 5 females) were used. Statistical results showed significant differences in Hb, RBC, MCV, MCHC, WBC, lymphocyte (%), neutrophil (%) and eosinophil (%) in different age classes of this species (P<0.05). There were significant differences in non-electrolyte biochemical parameters such as glucose, albumin, total protein, triglyceride, cholesterol, osmolality and total lipid at different ages (P<0.05). Significant differences were observed in electrolyte biochemical parameters including sodium and chloride ions at different age classes and also at females and males. It was also true for calcium and potassium ions at different ages (P<0.05). Based on the results, it can be concluded that the hematological and biochemical parameters are affected by age and sex of fish although the effects of environmental and nutritional parameters are inevitable.پارامترهای خونشناسی شاخصهای مفیدی هستند که به منظور ارزیابی شرایط فیزیولوژیک آبزیان در پاسخ به استرس، آلایندهها و تغییرات فیزیولوژیک و اکولوژیک به کار میروند. در این تحقیق برخی از شاخصهای خونی تاسماهی ایرانی (<em>Acipenser persicus</em>) در سه رده سنی بچه ماهی (2 تا 7 ماهه)، ماهی جوان (1 تا 2 ساله) و مولدین (7 ساله) پرورشی مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد گلبولهای قرمز (RBC)، تعداد گلبولهای سفید (WBC)، هماتوکریت (PCV)، هموگلوبین (Hb)، MCV،MCH ، MCHC و شمارش افتراقی گلبولهای سفید، پارامترهای بیوشیمیایی الکترولیتی و پارامترهای بیوشیمیایی غیر الکترولیتی در سنین مختلف اندازهگیری شد. بدین منظور از 30 عدد تاسماهی ایرانی پرورشی (10 نمونه بچه ماهی، 10 ماهی جوان و 5 مولد ماده و 5 مولد نر) استفاده شد. تجزیه و تحلیلهای آماری نشان داد که در پارامترهای خونی WBC، MCHC،MCV ،RBC ، Hb، درصد لنفوسیت، نوتروفیل و ائوزینوفیل در سنین مختلف اختلاف معنیداری وجود دارد (05/0>P). پارامترهای بیوشیمیایی غیرالکترولیتی شامل گلوکز، آلبومین، پروتئین کل، تریگلیسرید، کلسترول، اسمولالیته و چربی کل در سنین مختلف اختلاف معنیداری نشان داد ولی در مولدین نر و ماده تاسماهی ایرانی فقط در فاکتور آلبومین تفاوت معنیدار آماری مشاهده شد (05/0>P). در پارامترهای بیوشیمیایی الکترولیتی در یونهای سدیم و کلر در سنین مختلف و مولدین نر و ماده اختلاف معنیدار آماری مشاهده شد ولی در یونهای کلسیم و پتاسیم فقط در سنین مختلف تفاوت معنیدار آماری دیده شد (05/0>P). نتایج کسب شده از این تحقیق حاکی از آن است که شاخص های خونی و بیوشیمیایی متاثر از فاکتورهای سن و جنسیت هستند، البته تاثیر عوامل محیطی و تغذیه غیرقابل انکار است.https://janb.guilan.ac.ir/article_3149_0c114f9e56a2a3b535e74203d6e09861.pdfدانشگاه گیلانتغذیه آبزیان2980-84992120160320Supplementary effects of dietary vitamins C and E on resistance against the stress of stocking density in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)اثر تغذیه با جیره های حاوی ویتامینهای C و E بر غلبه بر استرس ناشی از تراکم در ماهی قزلآلای رنگینکمان4959315010.22124/janb.2016.3150FAزینبفضاییگروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی، دانشگاه هرمزگان، هرمزگانمیرمسعودسجادیگروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلان0000-0001-7221-8461ایمانسوری نژادگروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی، دانشگاه هرمزگان، هرمزگانJournal Article20151221Effects of vitamins C and E - supplemented diet on hematological indices of rainbow trout <em>Oncorhynchus mykiss</em> juveniles at two different densities were investigated in a 6-week trial. Rainbow trout juveniles (initial body weight of 9.6 ± 0. 69 g) at two stocking densities of 50 and 100 fish per 50 liters were fed three diets containing the same level of protein and fat, but with different levels of the vitamins. Experimental diets included diet 1 without vitamins, diet 2 supplemented with 1500 mg/kg vitamin C and diet 3 with 600 mg/kg vitamin E. A total number of 1350 rainbow trout juveniles were devided in six treatments each with three replicates as T<sub>50(0)</sub> (density = 50, fed diet 1), T<sub>100(0)</sub> (density = 100, fed diet 1), T<sub>50(C)</sub> (density = 50, diet 2), T<sub>100(C) </sub>(density = 100, diet 2), T<sub>50(E) </sub>(density = 100, diet 3) and T<sub>100(E) </sub>(density = 100 diet 3). After a 6-week feeding, hemoglobin level, the number of red blood cells and sodium level were significantly higher in T<sub>100</sub> treatments (P<0.05). Plasma glucose and cortisol were also significantly higher in T<sub>100</sub> treatments (the highest in T<sub>100(0)</sub>) than in T<sub>50</sub> treatments (the highest in T<sub>50(0)</sub>) (P<0.05). T<sub>50</sub> treatments had higher levels of blood albumin and total protein (P<0.05). There were no significant differences in number of white blood cells and potassium level between treatments (P>0.05). According to the results, supplementing the diet of rainbow trout with vitamins C and E enhances fish resistance to the stressful environment caused by stocking density.تأثیر افزودن ویتامینهای Cو E در جیرههای غذایی به مدت 6 هفته بر شاخصهای خونی بچه ماهیان قزلآلای رنگینکمان (<em>Oncorhynchus mykiss</em>) در دو تراکم مختلف پرورش مورد ارزیابی قرارگرفت. بچه ماهیان قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزن اولیه (69/0 ± 6/9) گرم در دو تراکم 50 و 100 قطعه در 50 لیتر با 3 جیره غذایی با پروتئین و چربی یکسان غذادهی شدند. جیرههای غذایی شامل جیره 1 بدون افزودن ویتامین، جیره 2 با افزودن mg/kg 1500 ویتامین C و جیره 3 با افزودن mg/kg 600 ویتامین E بودند. تعداد 1350 عدد بچهماهی قزلآلایرنگینکمان در 6 تیمار که هر تیمار شامل سه تکرار بود به صورت <sub>(0)۵۰</sub>T(با تراکم 50 و تغذیه شده با جیره 1)، <sub>(0)۱۰۰</sub>T (با تراکم 100 و تغذیه شده با جیره 1)،<sub> (</sub><sub>C</sub><sub>)۵۰</sub>T (با تراکم 50 و تغذیه شده با جیره 2)، <sub>(</sub><sub>C</sub><sub>)۱۰۰</sub>T (با تراکم 100 و تغذیه شده با جیره 2)،<sub> (</sub><sub>E</sub><sub>)5۰</sub>T (با تراکم 50 و تغذیه شده با جیره 3) و<sub> (</sub><sub>E</sub><sub>)۱۰۰</sub>T (با تراکم 100 و تغذیه شده با جیره 3) و به طور کاملاٌ تصادفی توزیع شدند. پس از 6 هفته غذادهی، میزان هموگلوبین، تعداد گلبولهای قرمز خون و میزان سدیم خون در تیمارهای <sub>۱۰۰</sub>T به طور معنیداری بیش از تیمارهای <sub>۵۰</sub>T بود (05/0P<). میزان کورتیزول و گلوکز خون نیز در تیمارهای <sub>۱۰۰</sub>T (بیشترین مقدار در <sub>(0)۱۰۰</sub>T) به طور معنیداری بیش از تیمارهای <sub>۵۰</sub>T(بیشترین مقدار در <sub>(0)۵۰</sub>T) بود (05/0P<). تیمارهای <sub>۵۰</sub>T میزان آلبومین و پروتئینکل خون بیشتری نسبت به تیمارهای <sub>۱۰۰</sub>T داشتند (05/0P<). از لحاظ تعداد گلبولهای سفید خون و میزان پتاسیم خون در تیمارهای مختلف تفاوت معنیدار مشاهده نشد (05/0P>). نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن ویتامینهای C و E به جیره غذایی در بالا بردن مقاومت بچه ماهیان در برابر شرایط استرسزای محیطی ناشی از تراکم پرورش مؤثر است.https://janb.guilan.ac.ir/article_3150_fffe6666c25cfd63b313bd67c92004a4.pdfدانشگاه گیلانتغذیه آبزیان2980-84992120160320Chemical and microbial changes in silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) fillet during storage in refrigeratorتغییرات شیمیایی، میکروبی و حسی فیله ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) طی نگهداری در یخچال6172315110.22124/janb.2016.3151FAهانیهرستم زادگروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، گیلانسید مهدیموسویگروه علوم دامی و دامپزشکی، پردیس شیلات، دانشگاه جامع علمی کاربردی گیلان، رشتJournal Article20151006Nowadays, importance of storage and marketing of fresh fish, with regard to consumer prefer for fresh fish rather than frozen fish is increasing. So, determination of fish shelf-life, to find its storage time, due to high perishability of fish, is important. This study was aimed to investigate the process of spoiling changes and determining the shelf-life of silver carp fillet during storage period in refrigerator (at 4ºC). For this purpose, silver carp fillets were kept in refrigerator for 16 days and the changes of peroxide value, tiobarbitoric acid (TBA), total volatile bases nitrogen (TVB-N), total plate count (TVC), Psychrophilic bacteria (PTC) and sensory evaluations were assessed. The results showed that the quantity of chemical indices increased during storage period. According to these results, Silver carp fillet can be kept in refrigerator for 6 days.حفظ تازگی و کیفیت محصولات دریایی به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب غیراشباع همواره از دغدغههای محققان بوده است. علاوه بر این، امروزه تمایل مصرفکنندگان به خریداری محصولاتی که تازگی و کیفیت خود را حفظ میکنند افزایش یافته است. از این رو، تعیین مدت زمان نگهداری ماهیان مختلف در یخچال، به منظور مشخص کردن زمان مناسب مصرف از اهمیت بالایی برخوردار است و مطالعه حاضر برای تعیین زمان نگهداری فیله ماهی فیتوفاگ در یخچال انجام شده است. فیلههای تازه ماهی فیتوفاگ به مدت 16 روز در دمای یخچال نگهداری شدند و در فواصل زمانی 2 روز مورد آنالیز قرار گرفتند. برای تعیین کیفیت فیلهها از شاخصهایی مانند میزان پراکساید و تیوباربیتوریک اسید، بازهای ازته فرار، بار میکروبی فیلهها و برخی شاخصهای دیگر استفاده شد. بر طبق نتایج مطالعه انجام شده، فیله ماهی فیتوفاگ تا روز ششم قابلیت نگهداری در یخچال را دارد و پس از روز ششم نگهداری از حدود استانداردهای تعیین شده خارج میشود.https://janb.guilan.ac.ir/article_3151_b76aaa41db6dc4abf678e839e3dc5806.pdf