%0 Journal Article %T تاثیر اشعه گاما و استفاده از پوشش خوراکی دانه‌ ریحان حاوی عصاره‌ مرزنجوش بر ویژگی-های شیمیایی فیله ماهی شیپ (Acipenser nudiventris) طی دوره نگهداری در یخچال (C° 4) %J تغذیه آبزیان %I دانشگاه گیلان %Z 2980-8499 %A شاه حسینی, غلامرضا %A حسینی, سید ولی %A ضیایی, کبری %D 2019 %\ 02/20/2019 %V 4 %N 2 %P 53-63 %! تاثیر اشعه گاما و استفاده از پوشش خوراکی دانه‌ ریحان حاوی عصاره‌ مرزنجوش بر ویژگی-های شیمیایی فیله ماهی شیپ (Acipenser nudiventris) طی دوره نگهداری در یخچال (C° 4) %K صمغ دانه ریحان %K کیفیت ماهی %K اشعه گاما %K تغییرات ارگانولپتیک %K مرزنجوش %K ماهی شیپ %R 10.22124/janb.2019.9473.1049 %X پرتودهی یکی از روش­های مناسب نگهداری مواد غذایی، از جمله گوشت آبریان به شمار می­رود. از این­رو، پژوهش حاضر اثر استفاده­­ همزمان پرتودهی و پوشش خوارکی صمغ دانه­­ ریحان حاوی عصاره­­ مرزنجوش را بر ویژگی­های شیمیایی فیله­ ماهی شیپ (Acipenser nudiventris) بررسی می­کند. پس از تهیه­ فیله­ ماهیان، تمامی تیمارها با 2% صمغ خوراکی دانه ریحان و  غلظت­های 2 و 4% عصاره­ مرزنجوش پوشش­دهی شده و آنگاه در معرض دوزهای 3 و 4 کیلوگری اشعه گاما قرار گرفتند. نمونه­ها سپس در دمای 4 درجه ­سانتی­گراد  به مدت 25 روز نگهداری و در فواصل معین پنج روز از نظر برخی از شاخص­های شیمیایی فساد/کیفیت ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که میزان تغییرات pH و TVB-N در تیمارهای پرتودهی­شده، کمتر از دیگر تیمارهاست، به­گونه­ای که کمترین و بیشترین میزان تغییرات آنها به­ترتیب برای شاهد و تیمار پوشش­دهی­شده با 2% صمغ دانه­ ریحان و 4% عصاره­ مرزنجوش و حاوی 4 کیلوگری اشعه گزارش شد (05/0p<). میزان WHC در تیمارهای حاوی دوز بالای اشعه (4 کیلوگری) کاهش بیشتری را نسبت به دیگر تیمارها نشان داد (05/0p<). تیمار پوشش­دهی شده با صمغ (شاهد: بدون عصاره و پرتودهی نشده) دارای کمترین TBA نسبت به دیگر تیمارها بود (05/0p<). با توجه به نتایج به­دست آمده، با افزایش میزان اشعه، اکسایش نیز افزایش یافت. استفاده­ توام صمغ دانه­ ریحان و عصاره­ی مرزنجوش می­تواند ضمن کاهش دوز مورد نیاز پرتودهی و درنتیجه، فرآورده­های عامل اکسایش، باعث افزایش کیفیت ارگانولپتیک و ماندگاری فیله­ها شود. نتایج حاصل از بررسی­های شیمیایی این مطالعه نشان می­دهد که دوز 3 کیلوگری اشعه به همراه 2 و 4% صمغ دانه­ ریحان و عصاره­ مرزنجوش می­تواند در جهت افزایش سلامتی و کیفیت فیله ماهی شیپ موثر واقع شود. %U https://janb.guilan.ac.ir/article_3659_e64dda08384d0368daf33c1e3035bb86.pdf