%0 Journal Article %T تأثیر ریزجلبک اسپیرولینا (Spirulina sp.) و اسید سیتریک بر شاخص‌های خونی و ایمنی بچه‌ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) %J تغذیه آبزیان %I دانشگاه گیلان %Z 2980-8499 %A ثابت مند, حسین %A فغانی لنگرودی, حمید %A زمینی, عباسعلی %A تیزکار, بابک %D 2021 %\ 12/22/2021 %V 7 %N 4 %P 81-94 %! تأثیر ریزجلبک اسپیرولینا (Spirulina sp.) و اسید سیتریک بر شاخص‌های خونی و ایمنی بچه‌ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) %K اسیدی فایر %K اسپرولینا %K دستگاه ایمنی %K خون %K کپور معمولی %R 10.22124/janb.2022.22126.1166 %X این تحقیق برای تعیین میزان اثربخشی جلبک اسپیرولینا و اسیدی­کننده اسیدسیتریک بر شاخص‌های خونی و ایمنی ماهی کپور انجام شد. طراحی این تحقیق در قالب طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار، شامل تیمار شاهد (جیره غذایی پایه بدون افزودنی)؛ تیمار 1، جیره پایه مکمل شده با 05/0% اسیدسیتریک؛ تیمار 2، جیره پایه مکمل شده با 1/0% اسید سیتریک؛ تیمار 3، جیره پایه مکمل شده با 2/0% جلبک اسپیرولینا؛ تیمار 4، جیره پایه مکمل شده با 3/0% جلبک اسپیرولینا؛ تیمار 5، جیره پایه مکمل شده با 2/0% جلبک اسپیرولینا و 05/0% اسید سیتریک؛ تیمار 6، جیره پایه مکمل شده با  3/0% جلبک اسپیرولینا و 1/0% اسید سیتریک؛ تیمار 7، جیره پایه مکمل شده با  2/0% جلبک اسپیرولینا و 1/0% اسید سیتریک؛ و تیمار 8 ، شامل جیره پایه مکمل شده با 3/0% جلبک اسپیرولینا و 05/0% اسید سیتریک طراحی شد. تعداد 270 قطعه بچه‌ماهی کپور (21/1 ± 35/11 گرم) به مدت 8 هفته با جیره‌های آزمایشی تغذیه شدند. در انتهای آزمایش شاخص­های خونی و ایمنی اندازه‌گیری شدند. بر اساس نتایج به­دست آمده مقدار هموگلوبین، هماتوکریت، نوتروفیل و لنفوسیت شاهد و تیمارهای غذایی اختلاف معنی‌دار داشتند (05/0>p ). همچنین، همه شاخص­های ایمنی (بجز تیمار 1 در شاخص IgM) در تیمارهای غذایی نسبت به شاهد از وضعیت بهتری برخوردار بودند (05/0>p ). در خاتمه این تحقیق نشان داد که جلبک اسپیرولینا در ترکیب با اسیدی کننده  اسید سیتریک می‌تواند باعث بهبود دستگاه ایمنی بچه ماهیان کپور شود. %U https://janb.guilan.ac.ir/article_6087_4bba1dd6aba72559f52627f70b2b999f.pdf