%0 Journal Article %T تأثیر پروبیوتیک Lactobacillus plantarum در جیره حاوی سطوح مختلف کنجاله سویا بر رشد و ریخت سنجی بافتی روده قزل آلای رنگین کمان %J تغذیه آبزیان %I دانشگاه گیلان %Z 2980-8499 %A دباغ, عسل %A اورجی, حسین %A کرامت امیرکلایی, عبدالصمد %A انصاری, زربخت %D 2021 %\ 12/22/2021 %V 7 %N 4 %P 61-79 %! تأثیر پروبیوتیک Lactobacillus plantarum در جیره حاوی سطوح مختلف کنجاله سویا بر رشد و ریخت سنجی بافتی روده قزل آلای رنگین کمان %K آرد سویا %K پروبیوتیک %K رشد %K التهاب تحت حاد روده ای %K قزل آلای رنگین کمان %R 10.22124/janb.2022.22593.1173 %X مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات افزودن پروبیوتیک در جیره حاوی آرد سویا بر رشد و ریخت­ سنجی بافتی (هیستومورفومتری) روده قزل­ آلای رنگین­ کمان انجام شد. 300 عدد بچه­ ماهی با وزن متوسط اولیه 2/0 ±  05/20 گرم در 12 واحد آزمایشی به مدت 90 روز توزیع شدند. جیره­ های آزمایشی شامل شاهد (سویای صفر + پروبیوتیک صفر)، سویای صفر + پروبیوتیک 1، سویای 20% + پروبیوتیک صفر، سویای 20% + پروبیوتیک 1، سویای 40% + پروبیوتیک صفر و سویای 40% + پروبیوتیک 1 بودند. در روز 30، بالاترین درصد افزایش وزن بدن و نرخ رشد ویژه در جیره­ های صفر (پروبیوتیک صفر و 1) و 20% سویا حاوی پروبیوتیک مشاهده شد (05/0p<). در روز 60، افزودن پروبیوتیک به سویای صفر و 20% منجر به بالاترین افزایش وزن بدن شد (05/0p<). کمترین مقادیر وزن نهایی، افزایش وزن بدن و نرخ رشد ویژه در سویای 40% فاقد پروبیوتیک به­ دست آمد (05/0p<). ضریب تبدیل غذایی در جیره های حاوی %40 سویا افزایش یافت (05/0p<). در روز 90، وزن نهایی، درازای نهایی و نرخ رشد ویژه در ماهیان تغذیه­شده با سویای صفر (پروبیوتیک صفر و 1) و سویای 20% حاوی پروبیوتیک بالاترین مقدار را نشان داد (05/0p<). طبق مطالعات ریخت­ سنجی بافتی روده، در روز 60، بالاترین ارتفاع پرز با افزودن پروبیوتیک به سویای صفر مشاهده شد. ضخامت بافت پوششی روده با افزایش سطح سویا به 40% به­ طور معنی ­دار کاهش یافت (05/0p<). بیشترین ضخامت مخاط و یاخته ­های جامی در تیمارهای سویای صفر (پروبیوتیک صفر و 1) و سویای 20% حاوی پروبیوتیک مشاهده شد (05/0p<). طبق نتایج روز 90، با افزایش سطح سویا، ارتفاع پرز به­طور معنی­دار کاهش یافت (05/0p<). ضخامت بافت پوششی روده، ضخامت مخاط و تعداد یاخته جامی در تیمارهای حاوی 40% سویا کمتر از دیگر تیمارها بود (05/0p<). با توجه به مطالعه حاضر افزودن پروبیوتیک به سطح 20% سویا برای بهبود رشد و بافت­ شناسی روده مفید است. %U https://janb.guilan.ac.ir/article_6088_c7e6698a37bec4dc1a5d49bb201b3b07.pdf