دانشگاه گیلان
تغذیه آبزیان
2980-8499
4
2
2019
02
20
تأثیر پروبیوتیک مولتی بهسیل و پری بیوتیک بهسام بر عملکردهای تغذیه، میزان انرژی اتلافی و نرخ ترشح آمونیاک و اوره در نوزادان ماهی آمور (Ctenophryngodon idella)
1
15
FA
سمیرا
جعفریان
گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، سیستان و بلوچستان
samira.jafaryan@gmail.com
جواد
قاسم زاده
گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، سیستان و بلوچستان
ghasemzade@cmu.ac.ir
حجت الله
جعفریان
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد، گلستان
hojat.jafaryan@gmail.com
10.22124/janb.2019.3559
این مطالعه برای ارزیابی تأثیر پری بیوتیک بهسام و پروبیوتیک تجاری مولتی بهسیل بر میزان ترشح آمونیاک، اوره و اتلاف انرژی در نوزادان ماهی آمور (<em>Ctenophryngodon idella</em>) انجام شد. سه سطح از بهسام و بهسیل (200، 400 و 600 میلیگرم در کیلوگرم از جیره) در جیرههای آزمایشی، مکمل سازی و برای تغذیه نوزادان ماهی آمور (وزن اولیه 1/10 ± 2/625 میلیگرم) استفاده شد. آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی انجام شد. در پایان آزمایش، وزن نهایی ماهیان، نسبت کارایی پروتئین و چربی نوزادان ماهیان آمور تغذیهشده با سطوح مختلف بهسام و بهسیل در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معنیداری با شاهد داشت (05/0p<). همچنین نتایج بهروشنی نشان داد که سطوح مختلف بهسام و بهسیل تأثیرات مفیدی را در میزان آمونیاک و اوره دفعی از نوزادان ماهی و نرخ انرژی اتلافی در تیمارهای آزمایشی در مقایسه با گروه شاهد داشت. حداقل آمونیاک و اوره در تیمار بهسام 600 و حداکثر اتلاف انرژی از طریق ترشح آمونیاک اوره در شاهد بود، اما حداقل انرژی اتلافی بهوسیله آمونیاک و اوره در تیمار بهسام 600 به دست آمد. کل انرژی اتلافی از طریق نیتروژن متابولیک (آمونیاک و اوره) و درصد انرژی اتلافی به انرژی خورده شده در تیمارهای آزمایشی پری بیوتیکی و پروبیوتیکی در مقایسه با شاهد کاهش یافت. حداکثر مصرف انرژی در گروه شاهد به دست آمد، ولی در تیمارهای آزمایشی کاهشیافت و حداقل آن در تیمار بهسام 600 به دست آمد. این مطالعه روشن کرد که سطوح مختلف بهسام و بهسیل در پرورش اولیه نوزادان ماهی آمور تأثیرات متفاوتی را بر عملکرد تغذیه، ترشح آمونیاک، اوره و انرژی اتلافی در این ماهی دارد.
پروبیوتیک,پری بیوتیک,ماهی آمور (Ctenophryngodon idella),ترشح آمونیاک,اتلاف انرژی,مصرف انرژی
https://janb.guilan.ac.ir/article_3559.html
https://janb.guilan.ac.ir/article_3559_fae7329cf5c48c8a4a972eb62ca22c5a.pdf
دانشگاه گیلان
تغذیه آبزیان
2980-8499
4
2
2019
02
20
تاثیر جایگزینی نخود پرتوتابی شده با پودر ماهی بر شاخصهای رشد، ترکیبات بدنی و قابلیت هضم ظاهری جیره بچه ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
17
38
FA
رضا
حسام پور
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، آذربایجان غربی
reza_jahantigh@yahoo.com
رضا
ملک زاده ویایه
گروه شیلات، پژوهشکده آرتمیا و آبزیان، دانشگاه ارومیه، ارومیه، آذربایجان غربی
r.malekzadeh@urmia.ac.ir
پروین
شورنگ
پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی، سازمان انرژی اتمی، کرج، البرز
pshawrang@nrcam.org
محمدجواد
محمدی
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، خوزستان
mohammadimjm@gmail.com
دانش
مددپور داریونی
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، سیستان و بلوچستان
این تحقیق با هدف معرفی منبع پروتئینی جدید به جای پودر ماهی در جیره غذایی ماهی قزلآلای رنگین کمان (<em>Oncorhynchusmykiss</em>) انجام شده است. در این مطالعه دانه نخود کابلی معمولی (<em>Cicer arietinum</em>) و دانه نخود پرتوتابی شده جایگزین پروتئین پودر ماهی در جیره شد و اثرات آن بر شاخصهای رشد، تغذیهای، قابلیت هضمپذیری و ترکیبات بدنی بچه ماهی مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه در سالن تکثیر و پرورش پژوهشکده آرتمیا و آبزیان دانشگاه ارومیه انجام شد. تعداد 720 عدد ماهی قزلآلا (4 ± 60 گرم) به صورت تصادفی در هشت تیمار با سه تکرار به طور مساوی تقسیم و به مدت 60 روز با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. جیرههای آزمایشی شامل غذایی تجاری، غذایی دستساز بدون نخود (شاهد)، جیرههای غذایی 20، 30 و 40 درصد نخود معمولی و غذای حاوی 20، 30 و 40 درصد نخود پرتوتابی شده بودند. زیستسنجی در ابتدا و انتهای دوره (روز 60) انجام شد. نتایج نشان دادند که پرتوتابی تأثیر معنیداری بر ترکیبات غذایی (پروتئین، چربی و ماده خشک) نخود نداشته و شاخصهای رشد در تیمارهای مختلف نداشت (05/0<P)، ولی با افزایش جایگزینی نخود در جیره تغییرات معنیداری در شاخصهای تغذیهای و قابلیت هضم پذیری مشاهده شد (05/0>P). در نتیجه میتوان بیان کرد که افزایش جایگزینی نخود پرتوتابی شده تا حد 40% در جیره بچه ماهی قزلآلای رنگین کمان تأثیر منفی بر شاخصهای رشد ندارد. لذا پروتئین دانه نخود پرتوتابی شده مورد مناسبی برای جایگزینی با پودر ماهی در فرمول جیره ماهیان است.
قزلآلای رنگین کمان,نخود,پرتوتابی,شاخصهای رشد,هضم پذیری,ترکیبات بدنی
https://janb.guilan.ac.ir/article_2237.html
https://janb.guilan.ac.ir/article_2237_fe40bfcc327e87b338f0e34649935cdf.pdf
دانشگاه گیلان
تغذیه آبزیان
2980-8499
4
2
2019
02
20
تاثیر سطوح مختلف مکمل غذایی سلماناکس مایع بر پارامترهای رشد، تغذیه و فاکتورهای بیوشیمیایی پلاسمای خون در فیل ماهیان (Huso huso Linnaeus, 1758) پرورشی درآب لب شور و محیط محصور
39
52
FA
مجید
رضایی
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، گلستان
rmajid24@yahoo.com
حجت الله
جعفریان
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، گلستان
hojat.jafaryan@gmail.com
هادی
رئیسی
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، گلستان
raeisi_hadi@yahoo.com
سید مصطفی
عقیلی نژاد
شرکت مادر تخصصی ماهیان خاویاری آشوراده، گلستان
aghilinejhad.1341@gmail.com
10.22124/janb.2019.13354.1056
مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر سطوح مختلف پربیوتیک تجاری سلماناکس مایع بر عملکرد رشد، کارایی تغذیه، شاخصهای خونی و بیوشیمیایی سرم خون فیل ماهیان (<em>Huso huso</em>) در یک دوره غذادهی 120 روزه انجام شد. به این منظور، تعداد 120 عدد فیل ماهی پرواری با میانگین وزنی 26/0 ± 66/4 کیلوگرم در 12 عدد قفـس توری ساخته شده به ابعـاد 2 × 1 × 20/1 متر در عمق 5/1 متری دریا قرار داده و در یک طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار آزمایشی و سه تکرار که شامل گروه شاهد (فاقد پربیوتیک) و تیمارهای آزمایشی حاوی 5/0، 1، 5/1 گرم بر کیلوگرم پربیوتیک در جیره غذایی بود، پرورش داده شدند. نتایج به دست آمده نشان داد استفاده از پربیوتیک سلماناکس مایع به خصوص در سطح 5/0 گرم بر کیلوگرم، بهبود معنیدار نرخ وزن نسبی، درصد رشد روزانه، نرخ رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و غذای نسبی خورده شده را به همراه داشت (05/0>p)، اما تأثیر معنیداری بر نسبت کارایی پروتئین و چربی مشاهده نشد (05/0<p). همچنین، اندازهگیری شاخصهای خونی حاکی از وجود اختلافی معنیداری بین تیمارهای تحت تأثیر پربیوتیک در مقایسه با گروه شاهد در میزان هموگلوبین، حجم متوسط گلبولی، میانگین هموگلوبین گلبولی و غلظت متوسط هموگلوبین گلبولی بود (05/0>p). تجزیه و تحلیل دادههای مربوط به شاخصهای بیوشیمیایی بیانگر وجود اختلاف معنیدار در میزان پروتئین کل، گلوکز و تریگلیسرید خون فیل ماهیان بود. در مجموع، با توجه به نتایج به دست آمده، استفاده از سطح 5/0 گرم بر کیلوگرم از پربیوتیک سلماناکس مایع در جیره غذایی میتواند به شکل مؤثری باعث ارتقای عملکرد رشد، کارایی تغذیه و شاخص های خونی فیل ماهیان پرورشی شود.
سلماناکس,شاخصهای خونی,پربیوتیک,فیل ماهی,رشد
https://janb.guilan.ac.ir/article_3576.html
https://janb.guilan.ac.ir/article_3576_64519aed9de74916859139128eb162e2.pdf
دانشگاه گیلان
تغذیه آبزیان
2980-8499
4
2
2019
02
20
تاثیر اشعه گاما و استفاده از پوشش خوراکی دانه ریحان حاوی عصاره مرزنجوش بر ویژگی-های شیمیایی فیله ماهی شیپ (Acipenser nudiventris) طی دوره نگهداری در یخچال (C° 4)
53
63
FA
غلامرضا
شاه حسینی
پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، کرج، البرز
gshahhosseini@yahoo.com
سید ولی
حسینی
گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، البرز
hosseini.seyedvali@gmail.com
کبری
ضیایی
گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، البرز
t.ziyaei7171@gmail.com
10.22124/janb.2019.9473.1049
پرتودهی یکی از روشهای مناسب نگهداری مواد غذایی، از جمله گوشت آبریان به شمار میرود. از اینرو، پژوهش حاضر اثر استفاده همزمان پرتودهی و پوشش خوارکی صمغ دانه ریحان حاوی عصاره مرزنجوش را بر ویژگیهای شیمیایی فیله ماهی شیپ (<em>Acipenser nudiventris</em>) بررسی میکند. پس از تهیه فیله ماهیان، تمامی تیمارها با 2% صمغ خوراکی دانه ریحان و غلظتهای 2 و 4% عصاره مرزنجوش پوششدهی شده و آنگاه در معرض دوزهای 3 و 4 کیلوگری اشعه گاما قرار گرفتند. نمونهها سپس در دمای 4 درجه سانتیگراد به مدت 25 روز نگهداری و در فواصل معین پنج روز از نظر برخی از شاخصهای شیمیایی فساد/کیفیت ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که میزان تغییرات pH و TVB-N در تیمارهای پرتودهیشده، کمتر از دیگر تیمارهاست، بهگونهای که کمترین و بیشترین میزان تغییرات آنها بهترتیب برای شاهد و تیمار پوششدهیشده با 2% صمغ دانه ریحان و 4% عصاره مرزنجوش و حاوی 4 کیلوگری اشعه گزارش شد (05/0p<). میزان WHC در تیمارهای حاوی دوز بالای اشعه (4 کیلوگری) کاهش بیشتری را نسبت به دیگر تیمارها نشان داد (05/0p<). تیمار پوششدهی شده با صمغ (شاهد: بدون عصاره و پرتودهی نشده) دارای کمترین TBA نسبت به دیگر تیمارها بود (05/0p<). با توجه به نتایج بهدست آمده، با افزایش میزان اشعه، اکسایش نیز افزایش یافت. استفاده توام صمغ دانه ریحان و عصارهی مرزنجوش میتواند ضمن کاهش دوز مورد نیاز پرتودهی و درنتیجه، فرآوردههای عامل اکسایش، باعث افزایش کیفیت ارگانولپتیک و ماندگاری فیلهها شود. نتایج حاصل از بررسیهای شیمیایی این مطالعه نشان میدهد که دوز 3 کیلوگری اشعه به همراه 2 و 4% صمغ دانه ریحان و عصاره مرزنجوش میتواند در جهت افزایش سلامتی و کیفیت فیله ماهی شیپ موثر واقع شود.
صمغ دانه ریحان,کیفیت ماهی,اشعه گاما,تغییرات ارگانولپتیک,مرزنجوش,ماهی شیپ
https://janb.guilan.ac.ir/article_3659.html
https://janb.guilan.ac.ir/article_3659_e64dda08384d0368daf33c1e3035bb86.pdf
دانشگاه گیلان
تغذیه آبزیان
2980-8499
4
2
2019
02
20
مقایسه اثر رنگدانه آستازانتین، زردچوبه و جلبک اسپیرولینا (Spirulina platensis) بر رشد، شاخص های ایمنی و رنگ پذیری ماهی اسکار سفید (Astronotus ocellatus)
65
78
FA
عباس
همرنگ امشی
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، گیلان
حسین
خارا
0000-0002-4010-9428
گروه شیلات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، گیلان
h.khara1974@yahoo.com
امیر هوشنگ
بحری
گروه شیلات، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، هرمزگان
فلورا
محمدی زاده
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، هرمزگان
عباس
حسنی نیا
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، گیلان
10.22124/janb.2019.13359.1057
در این مطالعه اثر چهار جیره آزمایشی شامل، جیره شاهد فاقد مواد رنگدانه ای، جیره حاوی آستازانتین، زردچوبه و جلبک اسپیرولینا(<em>Spirulina</em> <em>platensis</em>) بر رشد، ایمنی و رنگ پذیری ماهی اسکار سفید (<em>Astronotus ocellatus</em><em>)</em> بررسی شد. به این منظور 120 عدد ماهی اسکار سفید با وزن متوسط 5/0 ± 5/7 گرم در 12 آکواریوم به تعداد مساوی 10 ماهی در هر آکواریوم و به طور کاملاً تصادفی توزیع شدند. بعد از تیماربندی، ماهیان به مدت 8 هفته با جیرههای غذایی فاقد افزودنی رنگدانهای، آستازانتین، پودر زردچوبه و پودر جلبک اسپیرولینا (هر یک به مقدار mg/kg 100) تغذیه شدند و در پایان دوره، شاخصهای رشد، ایمنی و رنگ پذیری اندازه گیری و بررسی شدند. اختلاف معنیداری بین شاهد و تیمار تغذیه شده با mg/kg 100 آستازانتین در همه شاخصهای رشد به غیر از شاخص وضعیت مشاهده شد (05/0p<). همچنین اختلاف معنیداری از نظر درصد بازماندگی و ضریب رشد در تیمار 3، افزایش طول در تیمار 2 و ضریب تبدیل در تیمار 2 و 3 با شاهد وجود داشت (05/0p<). اختلاف معنیداری بین فعالیت لایزوزیم در تیمار تغذیه شده با mg/kg 100 آستازانتین با دیگر تیمارها و شاخص ایمنی IgM بین شاهد و تیمار تغذیه شده با mg/kg 100 اسپیرولینا مشاهده شد (05/0p<)، ولی در شاخص ایمنی ایمونوگلوبولین کل و میزان کاروتنوئید کل در خون، این اختلاف معنی دار نبوده است (05/0p>). اختلاف معنی داری در میزان شدت رنگ های اصلی و فرعی در برخی از تیمارها مشاهده شد (05/0p<). نتایج تحقیق حاضر نشان داد، رنگدانههای مورد استفاده می توانند سبب بهبود فاکتورهای رشد، ایمنی و رنگی شدن در ماهی اسکار سفید شوند که در بین این رنگدانهها، آستازانتین عملکرد مطلوبتری نسبت به دیگر رنگدانهها داشته است.
کاروتنوئید,آستازانتین,ماهی اسکار,زردچوبه,لایزوزیم
https://janb.guilan.ac.ir/article_3658.html
https://janb.guilan.ac.ir/article_3658_09a27beb6e176074da596b468bd0b2e2.pdf
دانشگاه گیلان
تغذیه آبزیان
2980-8499
4
2
2019
03
11
ارزیابی عملکرد رشد، ترکیب بدن و شاخص های خونی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه شده با باکتری Lactobacillus rhamnosus ریزپوشانی شده
79
90
FA
عبدالمحمد
عابدیان کناری
گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران
aabedian@modares.ac.ir
یلدا
هوشیار
گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران
y.hooshyar@modares.ac.ir
حسن
گندمی
گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، تهران
gandomih@ut.ac.ir
حامد
پاک نژاد
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، گلستان
hkolangi@gau.ac.ir
10.22124/janb.2019.13661.1064
تحقیق حاضر به منظور ارزیابی تأثیر پروبیوتیک <em>Lactobacillus rhamnosus</em> ریزپوشانی شده با آلژینات و نشاسته مقاوم ذرت پوشش داده شده با کیتوزان، بر شاخصهای رشد، ترکیب شیمیایی لاشه و شاخصهای خونی قزلآلای رنگینکمان (<em>Oncorhynchus mykiss</em>) انجام شد. ماهی قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزنی 32/0 ± 49/19 گرم به مدت 60 روز با جیرههای غذایی شامل پروبیوتیک ریزپوشانی شده، پروبیوتیک آزاد، جیره حاوی دانک بدون باکتری (کنترل مثبت) و جیره شاهد فاقد پروبیوتیک تغذیه شدند. نتایج نشان داد که میزان ضریب رشد، درصد افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی در بین گروهها دارای اختلاف معناداری بود و در گروه دریافت کننده پروبیوتیک ریزپوشانی شده، بهترین نتایج حاصل شد (05/0p<). حداکثر پروتئین و چربی لاشه در تیمار دریافت کننده <em>L. rhamnosus</em> ریزپوشانی شده و حداکثر خاکستر لاشه در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0p<). مقدار هماتوکریت و هموگلوبین در تیمار دریافتکننده پروبیوتیک ریزپوشانیشده، بیش از گروه شاهد بود. در تعداد گلبولهای سفید و قرمز خون تفاوت معنـاداری مشاهده نشد (05/0p>). نتایج نشان میدهد که ریزپوشـانی باکتری <em>L. rhamnosus</em> میتواند منجر به بهبود رشد، ترکیب بدن و برخی شاخصهای خونی در ماهی قزل آلای رنگین کمان شود.
Lactobacillus rhamnosus,ریزپوشانی,رشد,لاشه,شاخص های خون,قزل آلای رنگین کمان
https://janb.guilan.ac.ir/article_3660.html
https://janb.guilan.ac.ir/article_3660_6dc4f99487f16a3317b0b5c4ccf7faf5.pdf