TY - JOUR ID - 6089 TI - اثر محیط کشت و غنی سازی روغن روی تولید و آنالیز تقریبی ریزکرم Panagrellus redivivus JO - تغذیه آبزیان JA - JANB LA - fa SN - AU - ورزیده رنج, زهره AU - امینی چرمهینی, محمد AD - گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الأنبیاء بهبهان، بهبهان، خوزستان Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 7 IS - 4 SP - 29 EP - 42 KW - غذای زنده KW - نوزاد KW - آبزی‌پروری KW - ریزکرم KW - غنی‌سازی DO - 10.22124/janb.2022.22723.1175 N2 - در این پژوهش اثر انواع محیط کشت و غنی سازی روغن بر رشد و سنجش تقریبی ریزکرم (میکروورم) بررسی شد. برای این منظور از سه ماده اصلی (آرد جوی دو سر، سیب­زمینی و آرد گندم) و ترکیب آنها به نسبت مساوی و دو نوع روغن گیاهی (آفتاب­گردان و کنجد) به­عنوان محیط کشت استفاده شد. بنابراین، 12 تیمار در 6 تکرار شامـل 4 محیط کشت و هر محـیط کشت بدون روغن، با روغـن آفتاب­گردان و با روغن کنجد در نظر گرفته شد. روغن به میزان 4/3% وزن کل محیط کشت استفاده شد. بعد از 12 تا 14 روز برداشت انجام شد. تولید و سنجش تقریبی ریزکرم­ها ثبت شد. نتایج حاصل نشان داد که میزان تولید ریزکرم به­ترتیب در تیمار­های مخلوط، سیب­زمینی، جوی دو سر و گندم بیشترین مقدار بوده است. همچنین استفاده از روغن تأثیر معنی­داری بر میزان چربی ریزکرم داشت و باعث افزایش چربی کل بدن کرم شد. بیشترین میزان روغن در تیمار مخلوط آفتابگردان و کمترین در تیمار گندم بدون روغن مشاهده شد (05/0p<). از طرف دیگر، با افزایش روغن، درصد پروتئین کاهش یافت (05/0p<). تغییر محیط کشت بر میزان همه اسید­های آمینه اندازه­گیری شده بجز سیستئین تأثیر معنی­دار داشت، ولی اضافه کردن روغن به محیط کشت فقط روی برخی اسید­های آمینه یعنی آرژینین و تریپتوفان تأثیر معنی­دار داشت (05/0p<). در مجموع، نوع محیط کشت و افزودن روغن اثر معنی­داری روی میزان تولید و ترکیب بدن ریزکرم دارد و نشان می­دهد این نماتد قابلیت غنی­سازی بسیار خوبی دارد. UR - https://janb.guilan.ac.ir/article_6089.html L1 - https://janb.guilan.ac.ir/article_6089_140ca9784a8e36e0fb12ef8e96c9f95c.pdf ER -