TY - JOUR ID - 6333 TI - کاربرد منابع مختلف چربی های گیاهی در تغذیه ماهیان خاویاری JO - تغذیه آبزیان JA - JANB LA - fa SN - AU - پورحسین سارمه, سارا AD - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، لاهیجان، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 8 IS - 2 SP - 39 EP - 52 KW - روغن ماهی KW - روغن گیاهی KW - ماهیان خاویاری KW - منبع لیپید KW - حفاظت DO - 10.22124/janb.2023.23773.1184 N2 - خصوصیاتی مانند تأمین انرژی، فراهم کردن اسیدهای چرب ضروری مورد نیاز ماهی و کمک به جذب مواد مغذی محلول در چربی، چربی را به یک عامل تأثیرگذار مهم در آبزیان تبدیل کرده است. نظر به اینکه افزایش مصرف جهانی روغن ماهی در آبزی­پروری عرضه آن را در آینده با مشکل مواجه خواهد کرد، جایگزین­هایی ارزان و به سهولت در دسترس که کاربرد آنها موجب اختلال در رشد ماهی و یا کیفیت فیله نشود، چالش اصلی در فرآیند تغذیه ماهیان خاویاری است. روغن­های گیاهی به عنوان قابل توجه­ترین چربی­های جایگزین در فرموله کردن جیره غذایی ماهیان در نظر گرفته شده اند. با وجود این، ماهیان به سطح مشخصی از چربی نیاز دارند و چربی در مقادیر بالاتر و یا پایین تر از این سطح مطلوب می­تواند تهدیدی برای رشد و حتی سلامت ماهی باشد. بنابراین، بررسی سطح بهینه چربی جیره غذایی برای ماهیان پرورشی با ارزش اقتصادی بالا ضروری است. از این رو، با توجه به اهمیت زیستی (تکاملی، جغرافیایی، ریخت­شناختی، تشریحی و فیزیولوژیک) و ارزش اقتصادی (زیست محیطی، تفریحی، آبزی­پروری) بالای ماهیان خاویاری، ضرورت دارد تا نوع و سطح مطلوب چربی غذایی آنها بررسی شود. این رویکرد با معرفی روغن­های گیاهی مختلف و کاربرد آنها در تغذیه ماهیان خاویاری، درک واقعی­تر از نیازهای تغذیه­ای این گونه­های ارزشمند را ارائه می­کند که به مدیریت بهتر ذخایر ماهیان خاویاری و تولید پایدارتر آنها کمک خواهد کرد. UR - https://janb.guilan.ac.ir/article_6333.html L1 - https://janb.guilan.ac.ir/article_6333_66848691dd5b0aaf2102e91c76efeed3.pdf ER -