دانشگاه گیلانتغذیه آبزیان2980-84998220220622Alterations in histological structure, blood estrogen and progesterone levels after oral administration of garlic extract in yellowfin seabream (Acanthopagrus latus)تغییرات ساختار بافتی غدد جنسی ماهی شانک زردباله (Acanthopagrus latus) و سطوح هورمون های استروژن و پروژسترون خون پس از تجویز خوراکی عصاره سیر110632410.22124/janb.2023.23692.1182FAسلمازکاکشیانگروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، خوزستانسلمازشیرعلیگروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، خوزستاناحمدسواریگروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، خوزستانحسیننجف زاده ورزیگروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، مازندرانمحمدذاکریگروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، خوزستانJournal Article20220415In this study, the effects of garlic phytoestrogen extract on gonad maturation along with estrogen and progesterone levels in yellowfin seabream (<em>Acanthopagrus latus</em>) were investigated. A total of 60 yellowfin seabreams were caught from Naseri pond in Khuzestan Province, Southwest Iran and transported to the laboratory. Fish were treated in four groups receiving garlic extract with doses of 0 (control), 0.5, 1 and 2 % of diet (T<sub>1</sub>, T<sub>2</sub> and T<sub>3</sub>, respectively). Each treatment consisted of three replicates. The fish were fed twice a day at 3% of body weight for 14 days. For histological study, samples were taken from the gonads. In order to assay the hormone levels, samples were taken from the caudal vein of the fish on days 0, 7, 10 and 14. The histological results showed that garlic extract in the lowest dose caused a decrease in vitellogenesis, however, in higher doses an elevation in vitellogenesis and also the tendency of this hermaphrodite fish gonads to be female. The highest amount of vitellogenesis was reported in T<sub>1</sub> on 10<sup>th</sup> day. In total, elevating in the amount of this extract initially upraised the number of vitellogenic follicles and promotion of ovarian maturation. However, higher doses and also increasing the administration time of the extract exhibited inverse results. Measuring the levels of hormones showed a significant change in their plasma levels during the experiment, so that an increase in level of estrogen was observed in all three prescribed doses and an increase in level of progesterone was observed in higher doses (T<sub>2</sub> and T<sub>3</sub>; p<0.05). The results of the present study indicate the effect of garlic phytoestrogen extract on growth and maturation of ovaries.در این تحقیق، تأثیر عصاره گیاه فیتواستروژن سیر بر بلوغ غدد جنسی و سطوح هورمونهای استروژن و پروژسترون در ماهی شانک زردباله بررسی شد. به این منظور، 60 عدد ماهی شانک زرد باله از تالاب ناصری در استان خوزستان صید و به آزمایشگاه منتقل شدند. ماهیان در چهار گروه شامل یک گروه کنترل و سه گروه دریافت کننده عصاره سیر با دوزهای 5/0، 1 و 2% وزن غذا تیماربندی شدند. هر تیمار شامل سه تکرار بود. ماهیان به مدت 14 روز به میزان 3% وزن بدنشان و دو بار در روز غذادهی شدند. برای بررسی بافت شناسی، نمونه<sub></sub>برداری از غدد جنسی و برای بررسی سطوح هورمون ها، نمونهبرداری از سیاهرگ دمی ماهیان در روزهای صفر، 7، 10 و 14 انجام شد. نتایج بررسی بافتشناسی نشان داد که عصاره سیر در کمترین دوز سبب کاهش میزان زرده سازی شد، اما در دوزهای بالاتر سبب افزایش میزان زرده سازی و گرایش غدد جنسی این ماهی هرمافرودیت به سمت ماده بودن شد. بیشترین میزان زردهسازی در دوز 1 در روز دهم گزارش شد. در مجموع، افزایش میزان این عصاره در ابتدا سبب افزایش تعداد فولیکولها در مرحله زردهسازی و پیشبرد بلوغ تخمدان شد، اما دوزهای بالاتر و همچنین، افزایش زمان تجویز عصاره، نتیجه عکس داشت. اندازهگیری سطوح هورمونها تغییر معنیداری را در سطوح پلاسمایی آنها در طی آزمایش نشان داد، بهطوری که افزایش سطح هورمون استروژن در هر سه دوز تجویزی و افزایش سطح هورمون پروژسترون در دوزهای بالاتر (1% و 2%) مشاهده شد (05/0>p). نتایج مطالعه حاضر حاکی از تأثیر عصاره فیتواستروژن سیر بر رشد و بلوغ تخمدانهاست.https://janb.guilan.ac.ir/article_6324_06a42982d29233676c14b4e7bccd44c4.pdfدانشگاه گیلانتغذیه آبزیان2980-84998220220622An intensive culture of common carp, Cyprinus carpio in indoor biofloc systemپرورش متراکم ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) با استفاده از فناوری بایوفلاک در محیط بسته1123633110.22124/janb.2023.23893.1185FAرضااکرمیگروه شیلات، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، گلستان0000-0002-8932-3142Journal Article20220420Biofloc technology is an environmentally aquaculture production system in which nutrients are continuously recycled and reused. In this technology, growth performance, water quality and production costs need to be considered. The objective of this study was to evaluate intensive culture of common carp (<em>Cyprinus carpio</em>) in indoor biofloc system (BFT). One biofloc treatment with minimum water exchange and one control with 30% renewal water in triplicates were managed. Fish (40 g in weight) were stocked in 400 L fiberglass tanks at a density of 2 kg/m<sup>3</sup> and 18-week experiment was conducted. Mollasses was added to the biofloc tanks at a C:N ratio of 20:1. In this study, biofloc treatment exhibited significantly higher mean total ammonia, nitrite, nitrate, alkalinity, total suspended solid and lower pH than the control (p<0.05). Growth parameters and final biomass did not differ significantly between BFT and control. Feed conversion ratio was higher (p<0.05) in the control than in the BFT treatment. Water consumption/kg common carp produced in the control was 12 times higher than in the BFT group. It can be concluded that farming common carp in BFT system is more economic in saving great amount of feed and water with minimal discharge of pollutants without negative effects on carp growth.فناوری بایوفلاک یک سازگان آبزیپروری سازگار با محیط زیست است که در آن مواد مغذی به طور مداوم بازیافت و مجدداً استفاده میشوند. در این سازگان، عملکرد رشد، کیفیت آب و هزینههای تولید باید در نظر گرفته شوند. هدف مطالعه حاضر ارزیابی پرورش متراکم ماهی کپور معمولی با استفاده از فناوری بایوفلاک در محیط بسته بود. یک تیمار بایوفلاک با حداقل تعویض آب و یک گروه شاهد با 30% تعویض آب روزانه در 3 تکرار انتخاب شد. بچهماهیان (40 گرمی) با تراکم 2 کیلوگرم در مترمکعب در مخازن حاوی 400 لیتر آب ذخیرهسازی و به مدت 18 هفته پرورش داده شدند. ملاس با نسبت کربن به نیتروژن 1:20 به مخزن بایوفلاک اضافه شد. در این مطالعه، در تیمار بایوفلاک در مقایسه با گروه شاهد آمونیاک کل، نیتریت، نیترات و کل جامدات معلق افزایش معنیدار (05/0>p) و pH کاهش معنیدار (05/0>p) داشت. عملکرد رشد و زیتوده نهایی بین تیمار بایوفلاک و شاهد تفاوت معنیدار نداشتند (05/0>p). ضریب تبدیل غذایی در گروه شاهد بالاتر از تیمار بایوفلاک بود (05/0>p). مصرف آب به ازای هر کیلوگرم ماهی کپور تولید شده در گروه شاهد 12 برابر بیشتر از گروه بایوفلاک بود. میتوان نتیجهگیری کرد پرورش ماهی کپور معمولی در سازگان بایوفلاک مقرون به صرفه بوده و باعث صرفهجویی در مصرف آب و غذا با کمینه تخلیه پساب میشود، بدون اینکه روی رشد و بازماندگی ماهی تأثیر منفی داشته باشد.https://janb.guilan.ac.ir/article_6331_21fb009f96ce7860c414ea4a25330dde.pdfدانشگاه گیلانتغذیه آبزیان2980-84998220220622Nutritional effects of additives containing organic acids, cinnamaldehyde and permeabilizer on some growth indices and intestinal structure of whiteleg shrimp, Litopenaeus vannameiاثرات تغذیه ای افزودنی حاوی اسیدهای آلی، سینامالدهید و نفوذپذیر کننده بر برخی از شاخصهای رشد و بافت روده میگوی پا سفید غربی (Litopenaeus vannamei)2537633210.22124/janb.2023.24057.1187FAفاطمهافشاریگروه شیلات، دانشکده علوم و فناوری نانو و زیستی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، بوشهرابراهیمستودهگروه شیلات، دانشکده علوم و فناوری نانو و زیستی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، بوشهرسید احمدقاسمیپژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، بوشهرمنصورطرفیپژوهشکده آبزیپروری آبهای جنوب کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، اهواز، خوزستانJournal Article20220421This study investigated the effects of feed additive containing organic acids, cinnamaldehyde and permeabilizers on growth rate and intestine structure of whiteleg shrimp (<em>Litopenaeus vannamei</em>). So, five isoproteic (∼38%) diets containing different levels of 3, 6, 9 and 12 g/kg (T<sub>3</sub>, T<sub>6</sub>, T<sub>9</sub> and T<sub>12</sub>, respectively) commercial additive Biotronic Top 3 were formulated and a diet without this additive were considered as a control. Shrimps (2.7 g in average weight) were randomly placed in fifteen 300-liter fiberglass tanks containing sea water (20 shrimps in each tank) and each experimental treatment was in triplicate. Shrimps were fed at the rate of 7% of their body weight three times a day. At the end of the experiment, the average final weight in shrimps fed with diets containing additives was significantly higher than the control group (p<0.05). The highest average final weight was observed in T<sub>3</sub>. However, the addition of higher levels of this additive did not show any significant effect on the final weight of shrimps (p>0.05). The food conversion ratio in the treatments fed with additives, (except for T<sub>9</sub>) was significantly lower than the control group (p<0.05). Examining the shrimp intestine showed that using this additive elevated the height of the intestinal villi. In general, according to the findings of this study, dietary supplementation of Biotronic Top 3 at 3 g/kg can enhance the growth rate and intestine histology of whiteleg<strong> </strong>shrimp.در این مطالعه تأثیر جیرههای غذایی حاوی سطوح مختلف افزودنی حاوی اسیدهای آلی، سینامالدهید و نفوذپذیرکننده بر برخی از شاخصهای رشد و بافت روده میگوی پا سفید غربی (<em>Litopenaeus</em> <em>vannamei</em>) بررسی شد. برای این منظور، پنج جیره با پروتئین یکسان (38%) حاوی سطوح مختلف 3، 6، 9 و 12 گرم افزودنی تجاری بایوترونیک تاپ 3 در کیلوگرم غذا فرموله، و یک جیره غذایی فاقد افزودنی نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. میگوها به صورت تصادفی در 15 مخزن فایبرگلاس 300 لیتری حاوی آب دریا (20 میگو در هر مخزن) و هر تیمار آزمایشی در سه تکرار قرار گرفتند. غذادهی میگوها به میزان 7% وزن بدن سه وعده در روز انجام شد. در پایان آزمایش میانگین وزن نهایی در میگوهای تغذیه شده با جیرههای حاوی افزودنی بهطور معنیدار بالاتر از گروه شاهد بود (05/0>p). بالاترین میانگین وزن نهایی در تیمار حاوی 3 گرم افزودنی مشاهده شد، اما افزودن سطوح بالاتر این افزودنی اثر معنیدار بر وزن نهایی میگوها نشان نداد (05/0p>). ضریب تبدیل غذایی گروه های تغذیه شده با جیرههای حاوی افزودنی بجز گروه تغذیه شده با 9 گرم افزودنـی نسبت به گـروه شاهد بـهطور معنی دار پایینتر بود (05/0>p). بـررسی ساختـار بافـتی روده نشـان داد که بهکارگیری این افزودنی در خوراک میگو باعث افزایش ارتفاع پرزهای روده میشود. در مجموع، با توجه به یافتههای این تحقیق، گنجاندن 3 گرم در کیلوگرم افزودنی بایوترونیک تاپ 3 در خوراک میتواند موجب بهبود رشد و ساختار بافتی روده میگوی سفید غربی شود.https://janb.guilan.ac.ir/article_6332_f189d26691006d1fcf44d08786108e1c.pdfدانشگاه گیلانتغذیه آبزیان2980-84998220220622Application of various sources of vegetable lipids in sturgeon feedingکاربرد منابع مختلف چربی های گیاهی در تغذیه ماهیان خاویاری3952633310.22124/janb.2023.23773.1184FAساراپورحسین سارمهباشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، لاهیجان، ایران0000-0002-6307-2533Journal Article20220422Features such as providing energy, essential fatty acids needed by fish and aid to absorb fat-soluble nutrients have made fat an important influencing factor in aquaculture. Given the increased global consumption of fish oil in aquaculture, it will be difficult to supply it in the future. The inexpensive and easily available alternatives, which do not cause disturbance the growth of fish or fillet quality is the main challenge in the sturgeon feeding process. Vegetable oils are considered as the most noteworthy source of alternative fats in dietary formulations of fish. However, fish needs a certain level of fat, and fat in amounts higher or lower than this desirable level can be a threat to the growth and even the health of the fish. So, it is important to explore the optimal measure of dietary lipid for aquatic animals with high economic value. Hence, due to the biological importance (evolutionary, geographical, morphological, anatomical and physiological) and economic value (environmental, recreational, aquaculture) of sturgeon fish, it is necessary to investigate and research the type and optimal level of dietary lipids. This approach, by introducing different vegetable oils and using them in the nutrition of sturgeon, provides a more realistic understanding of the nutritional needs of these valuable species, which will help to better manage sturgeon stocks and their more sustainable production.خصوصیاتی مانند تأمین انرژی، فراهم کردن اسیدهای چرب ضروری مورد نیاز ماهی و کمک به جذب مواد مغذی محلول در چربی، چربی را به یک عامل تأثیرگذار مهم در آبزیان تبدیل کرده است. نظر به اینکه افزایش مصرف جهانی روغن ماهی در آبزیپروری عرضه آن را در آینده با مشکل مواجه خواهد کرد، جایگزینهایی ارزان و به سهولت در دسترس که کاربرد آنها موجب اختلال در رشد ماهی و یا کیفیت فیله نشود، چالش اصلی در فرآیند تغذیه ماهیان خاویاری است. روغنهای گیاهی به عنوان قابل توجهترین چربیهای جایگزین در فرموله کردن جیره غذایی ماهیان در نظر گرفته شده اند. با وجود این، ماهیان به سطح مشخصی از چربی نیاز دارند و چربی در مقادیر بالاتر و یا پایین تر از این سطح مطلوب میتواند تهدیدی برای رشد و حتی سلامت ماهی باشد. بنابراین، بررسی سطح بهینه چربی جیره غذایی برای ماهیان پرورشی با ارزش اقتصادی بالا ضروری است. از این رو، با توجه به اهمیت زیستی (تکاملی، جغرافیایی، ریختشناختی، تشریحی و فیزیولوژیک) و ارزش اقتصادی (زیست محیطی، تفریحی، آبزیپروری) بالای ماهیان خاویاری، ضرورت دارد تا نوع و سطح مطلوب چربی غذایی آنها بررسی شود. این رویکرد با معرفی روغنهای گیاهی مختلف و کاربرد آنها در تغذیه ماهیان خاویاری، درک واقعیتر از نیازهای تغذیهای این گونههای ارزشمند را ارائه میکند که به مدیریت بهتر ذخایر ماهیان خاویاری و تولید پایدارتر آنها کمک خواهد کرد.https://janb.guilan.ac.ir/article_6333_66848691dd5b0aaf2102e91c76efeed3.pdfدانشگاه گیلانتغذیه آبزیان2980-84998220220622Comparison of continuous and pulse administration of probiotic bacteria potency of Lactobacillus sp., Bacillus thuringiensis and B. cereus in the basal diet on biochemical parameters of Lates calcariferمقایسه تجویز ادامه دار و ناپیوسته باکتری های پروبیوتیکی Lactobacillus sp.، Bacillus thuringiensis و B. cereus در جیره غذایی بر فراسنجه های بیوشیمیایی ماهی باس دریایی (Lates calcarifer)5570633410.22124/janb.2023.23679.1181FAتکاورمحمدیانگروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، خوزستان
قطب بهداشت وبیماری های ماهیان گرمابی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، خوزستانغزلاسکویی نژاد منفردگروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، خوزستانمحمدراضی جلالیگروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، خوزستانمنصورطرفی موزان زادهمرکز تحقیقات آبزی پروری جنوب کشور، موسسه علوم شیلاتی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، خوزستانJournal Article20220421This study was conducted with the aim of determining the effect of different probiotics administration on alterations in biochemical parameters of juvenile sea bass <em>(Lates calcarifer).</em> Four hundred and twenty sea bass with an average weight of 34 ± 4.5 g were prepared and randomly divided into seven groups with three replications (40 fish in each replication) and fed with experimental diets for 90 days. The experimental treatments included: group 1 (T<sub>1</sub>): different <em>Lactobacillus plantarum</em> sp.; group 2 (T<sub>2</sub>): <em>L. plantarum </em>sp<em>.</em>, <em>L. bulgaricus</em>, <em>L. acidophilus</em> and <em>L. rhamnosus</em> in a combined form (combination of lactobacilli); group 3 (T<sub>3</sub>): the combination of diets 1 and 2 as well as <em>Bacillus cereus</em> and <em>B. </em><em>thuringiensis</em> which was administered to fish every two weeks; group 4 was the control group without probiotics (C<sub>4</sub>). In addition, groups 5, 6 and 7 (T<sub>5</sub>, T<sub>6</sub> and T<sub>7</sub>) were similar to groups 1, 2 and 3 which were continuously fed to fish. The results showed that there was a significant increase in blood serum cholesterol at the end of the experiment in T<sub>7</sub> compared to the control group. The calcium level in T<sub>3</sub> showed the highest amount compared to other treatments. All treatments showed a decreased amount of total protein at the end of the experiment compared to the control (C<sub>4</sub>). Moreover, the highest value was related to T<sub>6</sub>. T<sub>7</sub> exhibited the highest amount of triglycerides and glucose at the end of the experiment. In case of liver enzymes, the lowest serum ALP level was found in T<sub>1</sub> and the lowest AST in T<sub>6</sub>, while serum ALT level did not display any significant difference in any group. In cases of Cpk and HDL, the lowest values belonged to T<sub>1</sub>. In general, it can be concluded that the use of a mixture of probiotics in a pulse administration can cause positive effects on the blood biochemical parameters<em> </em>of<em> L. calcarifer</em>.این مطالعه با هدف تعیین اثر تجویز مختلف پروبیوتیکها بر تغییرات فراسنجههای بیوشیمیایی بچه ماهیان باس دریایی (<em>Lates</em> <em>calcarifer</em>) انجام شد. تعداد 420 بچه ماهی باس دریایی با میانگین وزن 5/4 ± 34 گرم تهیه و به طور تصادفی در قالب هفت گروه با سه تکرار (هر تکرار 20 عدد ماهی) تقسیم و به مدت 90 روز با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. گروه یک شامل سویه های مختلف لاکتوباسیلوس پلنتاروم؛ گروه دو شامل لاکتوباسیلوس پلنتاروم، لاکتوباسیلوس بولگاریکوس، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس رامنوسوس بهصورت ترکیبی (ترکیب لاکتوباسیلوس ها)؛ گروه سه شامل ترکیب جیرههای یک و دو و باسیلوس سرئوس و باسیلوس ترنجیئنسوس (دارای خواص کوئروم کوئنچینگ) که بهصورت دو هفته درمیان به ماهی ها تجویز شد. گروه 4 (شاهد) بدون پروبیوتیک بود. گروههای پنج، شش و هفت مشابه گروههای یک، دو و سه بودند که به صورت ادامهدار به ماهیها تجویز شدند. نتایج نشان داد مقدار کلسترول سرم خون در انتهای آزمایش در تیمار هفت نسبت به گروه شاهد افزایش معنیداری داشت. کلسیم در تیمار سه بیشترین مقدار را نسبت به دیگر تیمارها نشان داد. مقدار پروتئین تام در انتهای آزمایش در تمام تیمارها نسبت به گروه شاهد کاهش نشان داد. در مورد مقدار آلبومین سرم نیز بیشترین مقدار مربوط به گروه شش بود. گروه هفت بیشترین مقدار تریگلیسرید و گلوکز را در انتهای آزمایش نشان داد. کمترین مقدار ALP مربوط به گروه یک و کمترین مقدار AST مربوط به گروه شش بودند، در حالی که مقدار ALT تفاوت معنیدار نشان نداد. در سنجش مقدار Cpk و HDL کمترین مقدارها متعلق به گروه یک بودند. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که استفاده از مخلوط پروبیوتیک ها به صورت ناپیوسته میتواند اثرات مثبتی بر فراسنجههای بیوشیمیایی خون اعمال کند.https://janb.guilan.ac.ir/article_6334_b757706cffa7fa14c30933b402744bff.pdfدانشگاه گیلانتغذیه آبزیان2980-84998220220622The effects of replacing fish oil with corn oil in the diet on the growth performance and biochemical composition of Rutilus kutum (Kamensky, 1901) fingerlingsاثرات جایگزینی روغن ماهی با روغن ذرت در جیره غذایی بر عملکرد رشد و ترکیبات بیوشیمیایی خون بچه ماهیان انگشت قد سفید Rutillus kutum (Kamensky, 1901)7180633510.22124/janb.2023.23707.1183FAسید محمدصلواتیانپژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، گیلانرضارجبی نژادگروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بندرانزلی، گیلانشقایقمقدمگروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بندرانزلی، گیلانسید افشینامیری سندسیپژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، گیلانرودابهروفچاییپژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، گیلانسید فخرالدینمیرهاشمی نسبپژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، گیلانمهدیمومنی توتکلهپژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، گیلانJournal Article20220414The high price of fish oil increases the cost of fish feed. So, using vegetable oils can significantly reduce its cost. Therefore, this study was investigated the effects of replacing fish oil with corn oil in the diet on the growth performance and biochemical composition of <em>R. kutum</em> fingerlings. In this study, twelve 100-L fiberglass tanks were used, each containing 20 fingerlings (6.05 ± 0.6 g in average weight and 7 ± 0.3 cm in average total length). The fish fed with four diets with the same protein, fat and energy including: T<sub>0</sub> (control treatment), 25, 50 and 75% replacement of corn oil (T<sub>1</sub>, T<sub>2</sub> and T<sub>3</sub>). The fingerlings were fed three times for 8 weeks and based on 3% of body weight. At the end of the experiment, growth rate, physical and chemical characteristics of water and biochemical composition of the carcass were measured.<strong> </strong>In this study, no statistically significant differences were observed between the treatments in terms of food conversion coefficient, protein efficiency coefficient, specific growth rate, body weight gain, length increase percentage, average daily growth, condition factor, survival rate, initial length, final length, initial weight and final weight (p>0.05). There was also no significant difference between the treatments in terms of carcass moisture and ash (p>0.05). However, significant differences were found in terms of the fish protein and fat among the treatments (p<0.05). Hence, the replacement of corn vegetable oil up to 75% with fish oil does not exhibit any negative effect on the growth performance of <em>R. kutum</em>.تحقیق حاضر به منظور بررسی تأثیر جایگزینی روغن ماهی با روغن ذرت در جیره غذایی و تأثیر آن بر عملکرد رشد و ترکیبات بیوشیمیایی بچه ماهیان سفید انگشت قد انجام شد. به این منظور، 240 عدد بچه ماهیان انگشت قد با میانگین وزنی 6/0 ± 05/6 گرم و میانگین درازای کل 3/0 ± 7 سانتیمتر در 12 مخزن با تراکم 20 عدد در هر مخزن و در چهار تیمار مختلف صفر (گروه شاهد)، ۲5، 5۰ و 75% روغن ذرت با جیره غذایی فرموله شده با درصد پروتئین، چربی و سطح انرژی یکسان در یک دوره هشت هفتهای آزمایش شدند. بر اساس نتایج، در تیمارهای مختلف از نظر شاخصهای ضریب تبدیل غذایی، نرخ کارایی پروتئین، ضریب رشد، افزایش وزن، افزایش درازا، میانگین رشد روزانه، میانگین ضریب چاقی، درصد بازماندگی، درازای نهایی، وزن اولیه و وزن نهایی اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0<p). همچنین بررسی ترکیب لاشه بچهماهیان نیز بین تیمارهای مورد بررسی از نظر درصد رطوبت و درصد خاکستر لاشه اختلاف معنی دار آماری مشاهده نشد (05/0<p)، ولی از نظر درصد پروتئین و درصد چربی لاشه بین کلیه تیمارها اختلاف معنیدار آماری بهدست آمد (05/0>p). بنابراین، بر اساس نتایج، جایگزینی تا سطح 75% روغن ذرت به جای روغن ماهی در ترکیب جیره بچه ماهیان سفید تأثیر منفی بر عملکرد رشد و بازماندگی ندارد.https://janb.guilan.ac.ir/article_6335_b21e34621131c12ebeb31490501b72a1.pdf