اثرات به‌کارگیری سطوح مختلف کیتوزان در جیره غذایی بر عملکرد برخی از شاخص‌های ایمنی و دفاع ضد اکسایشی میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط‌زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، گلستان

10.22124/janb.2024.27503.1244

چکیده

هدف از انجام این تحقیق، مشاهده اثرات به کارگیری کیتوزان بر عملکرد شاخص­ های ایمنی و دفاع ضد اکسایشی در میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei) بود. به این منظور، تعداد 180 قطعه میگوی وانامی با میانگین وزن حدود 4 گرم تهیه و به ­مدت 2 هفته برای سازگاری با شرایط آزمایش نگهداری ­شدند. این پژوهش با 4 گروه که هر گروه سه تکرار، شامل جیره­ پایه صفر (شاهد)، 1 گرم (تیمار 1)، 2 گرم (تیمار 2) و 4 گرم (تیمار 3) کیتوزان به ازای کیلوگرم خوراک به صورت طرح کاملا تصادفی، به ­مدت 8 هفته انجام ­شد. در انتهای دوره، شاخص ­های ایمنی و ضد اکسایشی سرم اندازه­ گیری شدند. شاخص­های ایمنی از قبیل لایزوزیم و ایمونوگلوبولین سرم افزایش معنی­ داری در مقایسه با گروه شاهد داشتند (05/0p<)؛ به­ طوری­ که در مورد آنزیم لایزوزیم بیشترین مقدار مربوط به تیمار 2 و در مورد ایمونوگلوبولین بیشترین مقدار در تیمار 1 مشاهده شد. فعالیت ضد اکسایشی سرم از قبیل سوپراکسید دیسموتاز (در تیمارهای 1 و 2) و کاتالاز (در تیمارهای 1، 2 و 3) نسبت به گروه شاهد افزایش معنی ­داری داشت (05/0p<). همچنین، نتایج سنجش شاخص­ های بیوشیمیایی سرم  نشان داد که فقط در مورد آنزیم ALP تیمارها نسبت به گروه شاهد، اختلاف معنی­ دار داشتند (05/0p<) و بیشترین مقدار مربوط به تیمار 3 بود. در آنزیم ­های AST و ALT اختلاف معنی­ دار نبود (05/0p>). نتایج این پژوهش حاکی از اثرات مثبت کیتوزان بر شاخص­­ های ایمنی در میگوی وانامی است. لذا می ­توان استفاده از کیتوزان را به عنوان محرک ایمنی و طبیعی برای پرورش میگوی وانامی توصیه کرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of using different levels of dietary chitosan on some immune indices and antioxidant defense system in Vannamei shrimp, Litopenaeus vannamei

نویسندگان [English]

  • Saeed Dayani
  • Valiallah Jafari
  • Roghayeh Safari
  • Seyed Hossein Hoseinifar
Student of Aquaculture, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
چکیده [English]

Introduction: Aquaculture aims to provide stable environmental conditions for fish to be able to grow and protect it from stress and diseases. To guarantee a sustainable yield of fish species, well-balanced diets should be considered. For this purpose, diets supplemented with feed additives have won the interest of researchers who are concerned with the aquaculture field, the most important of which is chitosan, a cationic biopolymer, derived from the alkaline deacetylation of chitin; a natural polymer found in the exoskeletons of insects, crustaceans and fungal cell walls. Therefore, the purpose of this study was to examine the effects of using dietary chitosan in some immune indices and antioxidant defence system in Vannamei shrimp, Litopenaeus vannamei.
Materials and Methods: For this purpose, 180 pieces of Vannamei shrimp with an average weight of about 4 g were prepared and kept for 2 weeks to adapt to the test conditions. We prepared 4 groups, each with three repetitions, including the basal diet of zero (control), 1 g (treatment 1 = T1), 2 g (T2) and 4 g (T3) chitosan per kilogram of feed in a completely randomized design for 8 weeks. At the end of the trial, samples were randomly taken from the rearing tanks and hemolymph indices including serum biochemical, immune and antioxidant indices were measured.
Results and Discussion: According to the results, immune indices such as lysozyme and immunoglobulin increased significantly compared to the control group (p<0.05). So that in case of lysozyme, the highest amount was recorded in T2 (by adding 2 g/kg chitosan), while in immunoglobulin, the highest amount was observed in T1. Serum antioxidant activity such as superoxide dismutase (in T1 and T2) and catalase (in T1, T2 and T3) increased significantly compared to the control group (p<0.05). Also, the results of the serum biochemical analyses exhibited that only ALP enzyme recorded a significant difference (p<0.05), so that the highest value was observed in T3. According to the results, there was no significant difference (p>0.05) in ALT and AST enzymes among treatments. So that the highest amounts of these two enzymes were observed in T2 and the control group, respectively.
Conclusion:  The results of this study indicate the positive effects of chitosan on immune indices in Vannamei shrimp. Therefore, it is possible to recommend using chitosan as a natural and immune stimulant for culture of L. vannamei.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chitosan
  • Immunity
  • Immunoglobulin
  • Antioxidant
  • White leg shrimp