مقایسه آلودگی قارچی خوراک ماهی قزال آلای رنگین کمان در مزارع پرورشی مناطق دشت و کوهستان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه میکروبیولوژی و ایمونولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران

2 گروه فراورده های بیولوژیک دامی، سازمان جهاد دانشگاهی تهران، تهران

3 گروه بهداشت و تغذیه دام و طیور، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران

10.22124/janb.2024.26738.1234

چکیده

افزایش مداوم مصرف آبزیان به دلیل محدودیت منابع دریایی منجر به توسعه پرورش آبزیان در دریا و خشکی شده است. آلودگی قارچی خوراک با تغییر ترکیب مواد مغذی و تولید سموم قارچی باعث کاهش کیفیت غذایی و سلامتی خوراک می­شود. این مطالعه با هدف بررسی آلودگی قارچی ماهی قزل­آلای رنگین­کمان در انبار مزارع در شش استان کرمانشاه، البرز، قزوین، لرستان، تهران و مازندران انجام شد. بعد از نمونه‌برداری از خوراک و تهیه رقت‌های سریالی اقدام به کشت سطحی در محیط YGC و شمارش تعداد کلی پرگنه‌های قارچی شد. جنس و گونـه قارچ­ها بر اساس ویژگی­های ریخت­شناسی ماکروسکوپی و میکروسکوپی و آزمایش­های بیوشیمیایی شناسایی شد. تعداد کلنی­های قارچ در همه نمونه­ها کمتر از حد استاندارد بود. در مجموع، ۱۵۸ جدایه قارچی از ۱۶ جنس قارچ از نمونه­ها به دست آمد. آلودگی نمونه‌های خوراک به جنس آسپرژیلوس 47/90% و فراوانی این جنس 25/70% بود. آلودگی نمونه‌های خوراک به گونه‌های مولد آفلاتوکسین 57/78% و فراوانی این گونه‌ها 79/22% بود. آسپرژیلوس نایجر و آسپرژیلوس فومیگاتوس با 95/80% و 66/66% آلودگی نمونه‌های خوراک و فراوانی 52/21% و 72/17% بیشترین آلودگی بین گونه‌های قارچی در خوراک را داشتند. آلودگی نمونه‌های خوراک به گونه‌های جنس فوزاریوم و جنس پنی­سیلیوم 76/4% و 8/23% و فراوانی آنها در جمعیت قارچی 26/1% و 32/6% بود. آلودگی خوراک به گونه‌های آفلاتوکسین‌زا  آسپرژیلوس و آسپرژیلوس نایجر در مزرعه‌های واقع در کوهستان بیشتر بود و آلودگی به گونه آسپرژیلوس فومیگاتوس و جنس فوزاریوم و پنی­سیلیوم در مزرعه‌های واقع در دشت بیشتر بود. نتایج این تحقیق نشان داد با وجود پایین بودن تعداد کلی پرگنه‌های قارچی در نمونه‌ها خوراک بیشترین فراوانی و درصد آلودگی مربوط به جنس آسپرژیلوس و به‌خصوص گونه‌هایی با توانایی تولید سموم قارچی آفلاتوکسین و اکراتوکسین مربوط بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Comparison of the fungal contamination in Rainbow trout feed in farms located in fields and mountains

نویسندگان [English]

  • Donya Nikaein 1
  • Aghil Sharifzadeh 1
  • Ahmad Erfanmaensh 2
  • Mohammad sadegh Moradi 3
  • Mohammadreza Fatahpour 1
1 Department of Microbiology and Immunology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
2 Department of Animal Biological Products, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
3 Department of Animal and Poultry Health and Nutrition, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]

Introduction: The consistent increase in aquatic consumption due to the limitation of marine resources has led to aquaculture development in the sea and on land. Mold contamination of feed decreases feed's nutritional and health quality by changing the composition of nutrients and producing mycotoxin. This study aimed to investigate the fungal contamination of rainbow trout in farm storage of six provinces including Kermanshah, Alborz, Qazvin, Lorestan, Tehran, and Mazandaran. The feed samples were contaminated with aflatoxigenic species at a rate of 78.57%, and the abundance of these species was 22.79%.
Materials and methods: After sampling the feed and preparing serial dilutions, surface culture was carried out in YGC medium and the total number of fungal colonies was counted. The genus and species of fungi were identified based on macroscopic and microscopic morphology and biochemical tests. The number of fungal colonies in all samples was lower than the standard level, and a total of 158 fungal isolates from 16 genera were obtained. The feed samples were discovered to be contaminated with the Aspergillus genus at a prevalence of 90.47% and an abundance of 70.25%.
Results: The fungal species A. niger and A. fumigatus were found to have the highest contamination levels of 80.95% and 66.66%, respectively in feed samples. These species also comprised 21.52% and 17.72% of the fungal population in the feed. Contaminations of feed samples with Fusarium species and Penicillium species were 4.76% and 23.8%, and their abundance were 1.26% and 6.32%, respectively. Contamination with A. fumigatus, Fusarium species, and Penicillium species were higher in farms located in the plains.
Conclusion: Based on the research findings, it is revealed that despite the low number of fungal species in the feed samples, the highest abundance and percentage of contamination is related to the Aspergillus genus, especially species with the capability to produce both aflatoxin and ochratoxin.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fish feed
  • Rainbow trout
  • Fungal contamination
  • Aquaculture