تأثیر سطوح مختلف لسیتین سویای جیره بر دفاع ضد اکسایشی ماهیان مولد قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و نتاج

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشکده آرتمیا و آبزی پروری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، آذریایجان غربی

2 گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، آذریایجان غربی

10.22124/janb.2024.27397.1242

چکیده

آبزیان از جمله سخت پوستان و ماهیان  قادر به ساخت فسفولیپید به میزان کافی  نیستند. از این رو لسیتین به عنوان منبع فسفولیپید باید به جیره آنها اضافه شود. هدف از انجام این تحقیق،  ارزیابی سطوح مختلف لسیتین جیره (فسفولیپید) بر دفاع ضد اکسایشی در مولد ماده قزل آلای رنگین کمان و تخمک، تخم لقاح یافته و لارو در مرحله شنا بود. برای این منظور مولدهای قزل آلا با 4 تیمار غذایی حاوی پروتئین و چربی یکسان و سطوح مختلف لسیتین سویا به عنوان منبع فسفولیپید (شامل صفر،  2، 4 و 6‌%) به مدت 190 روز تغذیه شدند. در پایان آزمایش از سرم مولدهای ماده و نر،  همچنین، از تخمک، تخم لقاح یافته و آلوین مرحله اول شنا نمونه‌برداری و آنزیم­های ضد اکسایشی شامل کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز و همچنین مالون دی آلدئید در نمونه ها اندازه گیری شدند. نتایج به­دست آمده نشان داد که مقادیر کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز در سرم، تخم و لارو ماهیان تغذیه شده با لسیتین 4 و 6‌% افزایش یافت و تفاوت معنی دار با گروه شاهد داشتند. در مقابل، مقدار مالون دی‌آلدئید در گروه  شاهد نسبت به گروه های دیگر بالاتر بود (05/0>p). نتایج این مطالعه نشان داد میزان بهینه لسیتین در جیره مولدین ماده قزل آلا در محدوده 6-4‌% می‌تواند باعث بهبود کیفی تخمک و افزایش دستگاه ایمنی در آلوین­ها شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of dietary lecithin on antioxidant defense of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss broodstock and offspring

نویسندگان [English]

  • Fatemeh Jafari 1
  • Naser Agh 1
  • Farzaneh Noori 1
  • Abdoljabbar Irani 1
  • Reyhaneh Ravanbakhsh 1
  • Mahdi Imani 2
1 Department of Biology and Aquaculture, Artemia and Aquaculture Research Institute, Urmia University, Urmia, West Azerbaijan, Iran
2 Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, West Azerbaijan, Iran
چکیده [English]

Introduction: Soybean lecithin (SBL) is usually added to aquafeed as a phospholipids source because aquatic animals including crustaceans and fish cannot synthesize phospholipids. Hence, this study aimed to evaluate the effects of different levels of dietary soybean lecithin (a source of phospholipid) on the antioxidant defense system of female and male broodstock, ovum, eggs and the first stage swimming larvae of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss.
Materials and methods: For this purpose, fish were fed four isoproteic and isolipidic diets containing graded levels of soybean lecithin (SBL) as a source of phospholipid (including 0, 2, 4 and 6%) for 190 days. At the end of the experiment, the samples of serum, ovum, egg and larvae were collected for antioxidant activity of CAT, SOD and MDA analyses.
Results and discussion: The results obtained showed that 4-6% dietary SBL supplementation significantly increased the antioxidant enzymes activity, including catalase and superoxide dismutase in the fish blood serum, eggs, and larvae compared to the control. On the other hand, MDA level in the control group was higher than in the other treatments (p<0.05). Thus, considering the data on improved the activity of antioxidant enzymes, it is recommended to include SBL at 4-6% in rainbow trout broodstock diet.
Conclusion: It is concluded that an optimal lecithin content in the diet of rainbow trout broodstock can lead to improving quality of ova and larval immune system.
Funding: This work was supported by the Office of Vice-Chancellor for Research and the Artemia and Aquaculture Research Institute of Urmia University in the framework of the postdoctoral research of Dr. Fatemeh Jafari (grant number 98/A/007).

کلیدواژه‌ها [English]

  • Soybean lecithin
  • Oncorhynchus mykiss broodstock
  • Antioxidative enzymes
  • Offspring