FTIR، روشی نوین برای شناسایی محتویات لوله گوارش ماهی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الأنبیاء، بهبهان، خوزستان

10.22124/janb.2024.28059.1254

چکیده

اگر ترکیب خوراک مصرف شده در طول امتداد گوارش طوری تغییر کند که مدفوع ماهی نشاندهنده ترکیب اولیه خوراک مصرف شده باشد، برای شناسایی محتویات لوله گوارش نیازی به کشتن ماهی نیست و فقط با بررسی مدفوع ماهی می­توان جیره ماهی را در طبیعت یا محیط­های پرورشی تعیین کرد. برای این منظور، پنج نوع غذای متفاوت شامل غذای کنسانتره کپور معمولی، گاماروس، کرم خونی، ترکیب گاماروس-کرم خونی (به نسبت مساوی) و گندم برای تغذیه تیلاپیا استفاده شد. در هر مخزن 10 عدد ماهی قرار گرفت. غذادهی به مدت 10 روز و دو مرتبه در روز انجام شد. 7 ساعت پس از آخرین غذادهی، ماهیان با استفاده از پودر گل میخک آسان­کشی و مدفوع ماهیان از قسمت انتهای روده جمع­آوری شد. سپس قبل از انجماد خشک و همگن کردن، در نیتروژن مایع نگهداری شد. نمونه­ها با استفاده از دستگاه ATR-FTIR سنجش شدند. با مقایسه طول موج­های حاصل از این سنجش، بین غذای خورده شده و مدفوع حاصل از آن الگوهای مشخصی تشخیص داده شد. به دلیل اینکه نسبت بین چربی­ها و اسیدهای چرب بین خوراک و مدفوع حاصل از آن کمترین تغییر را دارد، گروهی هستند که می­توانند برای تفکیک نمونه­ها استفاده شوند. بر اساس نتایج می­توان بیان کرد که غذاهای با منشأ حیوانی یا گیاهی یعنی کرم خونی، گاماروس و گندم و مدفوع حاصل از آنها به راحتی از همدیگر و از غذای کنسانتره قابل تفکیک هستند، اما غذای کنسانتره که ترکیبی از مواد مختلف با منشأ گیاهی و حیوانی است و مدفوع حاصل از آن چندان قابل تفکیک نبود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

FTIR: A novel method for identifying fish gut contents

نویسندگان [English]

  • Abolfazl Aminimehr
  • Mohammad Amini Chermahini
  • Laleh Moosavi Dehmoordi
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, Behbahan Khatam Alanbia University of Technology, Behbahan, Khuzestan, Iran
چکیده [English]

Introduction: If the composition of ingested food changes along the digestive tract in such a way that fish feces reflect the initial composition of the consumed food, there would be no need to sacrifice fish to identify the contents of their gut. Instead, one could determine the fish's diet in nature or fish farms simply by analyzing their feces. The aim of this study was to investigate different foods and their composition alterations along the digestive tract using FTIR spectroscopy for the first time, to evaluate the possibility of determining an index to identify the consumed food using the resulting feces.
Materials and methods: Five different types of food were used to feed tilapia: common carp-formulated feed, Gammarus, bloodworm, a combination of bloodworm-Gammarus (1:1), and wheat. Ten fish were placed in each tank. Feeding was conducted for 10 days, twice daily. After 7 hours of the last feeding, the fish were euthanized using clove powder. The feces were collected from the end of the intestine, preserved in liquid nitrogen, then freeze-dried and homogenized. The samples were analyzed using the ATR-FTIR.
Results and discussion: By comparing the obtained wavelengths, specific patterns were identified between the ingested food and the resulting feces. The ratio of fats in the feed and the resulting feces showed the least change, making fats as one of the groups that can be used to distinguish samples. Based on the results, foods of animal- or plant-origin, i.e., bloodworm, Gammarus, and wheat, and the feces resulting from them, can be easily distinguished from each other and from the formulated feed. However, the formulated feed, which is a mixture of various plant and animal-derived materials, and its resulting feces were not as distinguishable.
Conclusion: According to the results, it seems that the FTIR will be practical and reliable method to identify foods used by fish in aquaculture or nature using fish feces. Probably, in the latter case, it will be easier to identify, because in nature, more uniform food items (plant or animal sources) are usually consumed.

کلیدواژه‌ها [English]

  • FTIR
  • Tilapia
  • Feces
  • Bloodworm
  • Gammarus
  • Wheat