اثرات اسید آمینه تورین جیره غذایی بر عملکرد رشد، ترکیب لاشه و پاسخ های فیزیولوژیک مولدین میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، بوشهر

2 پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، بوشهر؛ دانشکده علوم و فناوری نانو و زیستی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، بوشهر

3 تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات آبزی پروری جنوب ایران، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران، اهواز، خوزستان

4 پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، بوشه؛ دانشکده علوم و فناوری نانو و زیستی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، بوشهر

5 پژوهشکده آرتمیا و آبزی پروری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، آذربایجان غربی

6 دانشکده علوم و فناوری نانو و زیستی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، بوشهر

10.22124/janb.2024.27573.1245

چکیده

برای بررسی اثرات تورین بر شاخص‌های رشد، ترکیبات لاشه، آنزیم‌های گوارشی و برخی شاخص­های بیوشیمیایی همولنف میگوهای سفید غربی (Litopenaeus vannamei) مولد (میانگین وزن اولیه 36/2 ± 37/30 گرم)، شش جـیره غـذایی دارای پروتئین و چربی یـکسان با سـطوح تـورین صفر، 2، 4، 6، 8 و 10 گرم در کیلوگرم تـهیه و نمونه­برداری در پایان 30 روز آزمایش انجام شد. بر اساس نتایج، وزن نهایی، نرخ رشد ویژه، افزایش وزن بدن، شاخص وضعیت و میزان بازماندگی میگوهای تغذیه شده با جیره‌های حاوی تورین تفاوت معنی­داری نسبت به گروه شاهد نداشتند (05/0p>). میزان پروتئین عضله در مولدهای تغذیه شده با جیره حاوی 6 گرم تورین نسبت به تیمار 4 گرم تورین و گروه شاهد به­طور معنی­دار افزایش یافت (05/0p<). درصد یاخته­های هیالین و سمی­گرانولار در همولنف میگوهای مولد تغذیه شده با 10 گرم تورین جیره غذایی به­طور معنی­دار نسبت به گروه شاهد به‌ترتیب افزایش و کاهش یافتند (05/0p<). با وجود این، دیگر شاخص­های همولنف و متابولیت­ها در میگوهای تغذیه شده با جیره­های حاوی تورین در مقایسه با گروه شاهد اختلاف­ معنی­دار نشان ندادند (05/0p>). فعالیت آنزیم گوارشی لیپاز با افزایش سطح تورین جیره غذایی به­طور معنی­دار افزایش یافت (05/0p<). نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که افزودن تورین به جیره میگوهای مولد در سطح g/kg 10-6 اثرات مثبت معنی‌دار بر میزان پروتئین عضله، شاخص‌های بیوشیمیایی همولنف و فعالیت آنزیم­های گوارشی میگوهای سفید غربی مولد طی دوره رسیدگی جنسی دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of taurine on growth performance, body composition and physiological responses of western white shrimp, Litopenaeus vannamei broodstock

نویسندگان [English]

  • Vahid Morshedi 1
  • Mahmoud Nafisi Bahabadi 2
  • Mansour Torfi Mozanzadeh 3
  • Amin Oujifard 4
  • Naser Agh 5
  • Khalegh Maneii 6
  • Ahmad Qasemi 1
  • Nehzat Bakhshi 1
  • Hadi Ebrahimi 1
  • Rezvan Tamadoni 6
  • Shirin Hamedi 1
  • Reza Bagherpour 6
  • Fatemeh Solimani 1
1 Persian Gulf Research Institute, Persian Gulf University, Bushehr, Iran
2 Persian Gulf Research Institute, Persian Gulf University, Bushehr, Iran; Faculty of Nano and BioScience and Technology, Persian Gulf University, Bushehr, Iran
3 South Iran Aquaculture Research Centre, Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agricultural Research Education and Extension (AREEO), Ahwaz, Iran
4 Persian Gulf Research Institute, Persian Gulf University, Bushehr, Iran; Faculty of Nano and Bio Science and Technology, Persian Gulf University, Bushehr, Iran
5 Artemia and Aquaculture Research Institute, Urmia University, Urmia, Iran
6 Faculty of Nano and Bio Science and Technology, Persian Gulf University, Bushehr, Iran
چکیده [English]

Introduction: The white shrimp, Litopenaeus vannamei has become a popular species for aquaculture worldwide due to its euryhaline nature and commercial importance. In aquaculture, the balance of nutrients in the diet of aquatic animals guarantees optimal growth and health improvement. Taurine (Tau = 2-aminoethanesulfonic acid) is an amino sulfonic acid, which has been proven to be conditionally essential for some aquatic animals when these animals are fed with diets containing high plant protein levels, due to taurine deficiency in plant-based protein sources. Tau has been also implicated in osmoregulation, modulation of neurotransmitters, hormone release, and antioxidation.
Materials and Methods: A 30-day feeding study was conducted to determine the effects of supplementing the Tau in the diet of broodstock western white shrimp. Hawaiian domesticated shrimp stocks were transferred to Aquatic Research Laboratory, Persian Gulf University, from a private greenhouse pond (Delvar, Bushehr, Iran). Shrimp broodstock were disinfected with formalin (100 ppm, 30 s). Following two weeks of acclimatization to the husbandry system, the shrimp broodstock were placed in two 4000-L circular fiberglass tanks. A total of 180 shrimp broodstock with mean initial weight of 30.37 ± 2.36 g, were stocked into 18 black circular polyethylene tanks with a capacity of 250 L. Six isonitrogenous and isolipidic diets were supplemented with graded amounts of Tau including 0 (control), 2, 4, 6, 8, and 10 g/kg (T2, T4, T6, T8 and T10 respectively). To evaluate the effects of Tau on growth, body composition, digestive enzymes, and haemolymph biochemical parameters, sampling was taken at the end of the experiment.
Results and discussion: The results showed that final weight, specific growth rate, weight gain, condition factor, and survival of shrimp fed with the supplemented diets with Tau had no significant differences than the control group (p>0.05). The protein content in the shrimp muscle of T6 was higher than T4 and the control group (p<0.05). The obtained results showed that hyaline cells in the haemolymph of T10 upraised, while semi-granular rate (%) decreased compared to the control group (p<0.05). However, other haemolymph indices and metabolites in the treatments fed with Tau-supplemented diets did not show significant differences compared to the control group (p>0.05). The present results showed that lipase activity upraised by increasing Tau levels in the treatments (p<0.05). The results show that the growth performance of broodstock was not influenced by dietary Tau during the shrimp maturation process. It may be attributed to the preference of the broodstock shrimp for gonadal growth rather than for somatic growth.
Conclusion: The obtained results indicated that supplementing the broodstock diet with 6-10 g/kg Tau has beneficial effects on the protein content in the muscle and haemolymph biochemical indices, especially hemocyte cells and digestive enzyme activities of white shrimp broodstock during the maturation process. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Western white shrimp (Litopenaeus vannamei)
  • Taurine
  • Biochemical parameters
  • Growth performance
  • Digestive enzymes