اثر ترکیب اسید بوتیریک و پروبیوتیک پروتکسین بر عملکرد رشد، ترکیب بدن، میکروبیوتای روده و دستگاه ایمنی تاسماهی سیبری (Acipenser baerii)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران

10.22124/janb.2024.27989.1253

چکیده

استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها برای مقابله با میکروب‌ها و به ­عنوان ابزاری برای افزایش رشد در آبزی‌پروری رایج است. با وجود این، دانسته‌های علمی و نگرانی‌های عمومی از ایجاد مقاومت نسبت به آنتی‌بیوتیک‌ها منجر به کاهش یا ممنوعیت جهانی استفاده از این ترکیبات شده است. پروبیوتیک‌ها و اسیدهای آلی به عنوان ترکیبات جایگزین بالقوه برای آنتی‌بیوتیک‌ها در آبزی‌پروری مطرح هستند. امروزه انواع پروبیوتیک‌ها به­عنوان مکمل غذایی در صنعت آبزی‌پروری استفاده می‌شوند، اما استفاده توأم از اسیدهای آلی و پروبیوتیک‌ها ایده جدیدی است که تحقیقی روی آن انجام نشده است. در این آزمایش، عملکرد مکمل‌های اسید بوتیریک و پروبیوتیک (پروتکسین) و ترکیب این دو بر کارایی رشد، ترکیب بدن، میکروبیوتای روده و پاسخ‌های ایمنی (لایزوزیم و کمپلمان) بچه ماهی سیبری (Acipenser baerii) بررسی شد. از این رو، ۱۲۰ ماهی (۳۶/۰ ± ۸۵/۵۴ گرم) به­طور تصادفی به چهار گروه آزمایشی با سه تکرار تقسیم شدند: تیمار شاهد (تغذیه با جیره ۱، بدون مکمل)، تیمار 2: ۲% اسید بوتیریک، تیمار 3: ترکیبی از ۲% اسید بوتیریک و ۰۱/۰% پروتکسین و تیمار 4: ۰۱/۰% پروتکسین. ماهی‌ها به مدت ۹ هفته و سه بار در روز تا حد سیری تغذیه شدند. نتایج نشان داد که تیمارهای ۲ و ۴ موجب بهبود شاخص‌های رشد در تاسماهی سیبری شدند (05/0>P). در تیمارهای شاهد و تیمار %۲، میزان چربی کاهش و در تیمار %۲ اسید بوتیریک میزان پروتئین لاشه به­طور معنی‌دار افزایش یافت (05/0>P). افزودن اسید آلی به جیره غذایی ماهی باعث کاهش pH و افزایش باکتری‌های اسید لاکتیک روده شد (05/0>P). لایزوزیم و کمپلمان در تیمار‌های ۲ و ۳ افزایش یافت (05/0>P). به­طور کلی، نتایج نشان داد که به‌کارگیری اسید بوتیریک به­تنهایی اثر مثبت بر رشد، میکروبیوتای روده، افزایش باکتری‌های اسید لاکتیک و ایمنی ماهی سیبری داشت. ترکیب آن با پروتکسین اگرچه در افزایش رشد مؤثر نبود، اما موجب بهبود باکتری‌های مفید روده و ایمنی ماهی شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of butyric acid and Protoxin probiotic in the feeding of Siberian sturgeon (Acipenser baerii)

نویسندگان [English]

  • Rasool Zare
  • Abdolmohammad Abedian Kenari
Department of Aquaculture, Faculty of Natural Resources and Marine, Tarbiat Modares University, Noor, Mazandaran, Iran
چکیده [English]

Introduction: Using antibiotics to combat microbes and as a growth-enhancing tool in aquaculture is a common trend. However, scientific knowledge and public concerns about the development of antibiotic resistance have led to a global reduction or prohibition of these compounds. Probiotics and organic acids are potential alternative compounds to antibiotics in aquaculture. Numerous studies have been conducted on using organic acids in poultry and livestock diets. However, there is limited information regarding the employment of these compounds in fish nutrition. Nowadays, various probiotics are used as dietary supplements in the aquaculture industry. However, combining organic acids and probiotics is a new idea that has not yet been studied.
Materials and Methods: In this experiment, the effects of butyric acid and probiotic supplements (Protexin) and their combination on the growth performance, body composition, intestinal microbiota, and immune responses (lysozyme and complement) in juvenile Siberian sturgeon (Acipenser baerii) were investigated. Therefore, 120 healthy fish with an average body weight of 54.85 ± 0.36 g were randomly divided into four experimental groups in three replications. The fish were fed with four diets as follows: control diet (C1, without supplementation), diet containing 2% butyric acid (T2), diet containing a combination of 2% butyric acid and 0.01% protoxin (T3) and diet containing 0.01% protoxin (T4). The fish were fed three times a day until satiation for 9 weeks.
Results and Discussion: The results showed that T2 and T4 improved the growth indices of Siberian sturgeon (p < 0.05). In control and T2, the body fat contents decreased. The protein level significantly upraised in T2 (P<0.05). Adding organic acid to the fish diet dropped pH and elevated intestinal lactic acid bacteria (P<0.05). Lysozyme and complement increased in T2 and T3 (P<0.05).
Conclusion: In general, the results of this study showed that butyric acid alone had a positive effect on growth, intestinal microbiota, increasing lactic acid bacteria, and the immunity of Siberian sturgeon. Although its combination with protoxin was ineffective on the increasing growth, however, it improved the intestine-beneficial bacteria and fish immunity.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Butyric acids
  • Beneficial bacteria
  • Growth
  • Fish immune
  • Siberian sturgeon