تاثیر استفاده از عصاره پیچک (Hedera helix) به عنوان مکمل غذایی بر عملکرد رشد و شاخص‌های ایمنی موکوسی در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس

2 Benevento

3 گرگان، میدان بسیج پردیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده شیلات و محیط زیست.

4 0

5 0بندرعباس،کیلومتر 9 جاده میناب، دانشگاه هرمزگان،دانشکده علوم و فنون دریایی، گروه شیلات.

10.22124/janb.2025.29750.1275

چکیده

ترکیبات زیست‌فعال موجود در گیاهان، به واسطه دارا بودن خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی، نقش مهمی در تغذیه آبزیان دارند. این ترکیبات با تأثیر بر مکانیسم‌های فیزیولوژیک، مانند تقویت سیستم ایمنی، می‌توانند عملکرد زیستی و مقاومت ماهی‌ها در برابر عوامل استرس‌زا را ارتقا دهند. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر عصاره گیاه پیچک بر عملکرد رشد و فاکتورهای ایمنی موکوس در ماهی قزل آلای رنگین کمان طراحی شد. تعداد 240 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با وزن اولیه 35/0 ± 39/6 گرم در 12 عدد آکواریوم با تراکم 20 ماهی در هر تانک ذخیره سازی شدند و با چهار جیره آزمایشی شامل مقدار صفر از مکمل های غذایی (گروه کنترل)، 100 (تیمار 100)، 150 (تیمار 150) و 200 (تیمار 200) میلی‌گرم عصاره پیچک به مدت 8 هفته تغذیه شدند. نتایج نشان داد که وزن نهایی، افزایش وزن، میانگین افزایش وزن روزانه و نرخ رشد ویژه به طور قابل توجهی تحت تأثیر جیره های آزمایشی قرار گرفتند و بیشترین رشد در تیمار تغذیه شده با تیمار 200 مشاهده شد. بعد از هشت هفته، به مدت 24 ساعت غذادهی قطع و از هر تانک چهار ماهی به صورت تصادفی انتخاب و نمونه موکوس جمع آوری شد و فاکتورهای لیزوزیم، پروتئین کل، ایمنوگلوبولین کل و کمپلمان مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج در پایان آزمایش نشان داد که سطوح ایمونوگلوبولین کل، لیزوزیم و پروتئین کل در موکوس ماهی های تغذیه شده با سطوح مختلف عصاره پیچک افزایش یافت و بالاترین میزان در تیمار سه بدست آمد. سطوح مختلف عصاره پیچک اثر معناداری بر کمپلمان داشته و بیشترین میزان در ماهی های تغذیه شده با تیمار 150 مشاهده شد. نتایج نشان داد که این مکمل غذایی در دوز بهینه (تیمار 200) پتانسیل بهبود ایمنی ذاتی را در ماهی قزل آلای رنگین کمان دارند و توصیه می شود از این ترکیبات برای آبزی‌پروری پایدار استفاده شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of ivy extract (Hedera helix) as a dietary supplement on growth performance and mucosal immune indices in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)

نویسندگان [English]

  • Ahmad Noori 1
  • Marina Paolucci 2
  • Hossein Hoseinifar 3
  • Raha Fadaei 4
  • Arash Akbarzadeh 5
1 Fisheries Department, Marine Sciences and Technology Faculty, University of Hormazgan, Bandar Abbas
2 Department of Science and Technologies, University of Sannio, 82100 Benevento, Italy
3 Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
4 Department of Fisheries, Faculty of Marine Science and Technology, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran
5 Department of Fisheries, Faculty of Marine Science and Technology, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran
چکیده [English]

Bioactive compounds present in plants, due to their antioxidant and anti-inflammatory properties, play an important role in the nutrition of aquatic animals. These compounds, by affecting physiological mechanisms such as enhancing the immune system, can improve the biological performance and resistance of fish against stressors. The present study was designed to investigate the effect of ivy plant extract on growth performance and mucosal immune factors in rainbow trout. A total of 240 rainbow trout with an initial weight of 6.39 ± 0.35 g were stocked in 12 aquariums at a density of 20 fish per tank and fed with four experimental diets containing 0 (control group), 100 (treatment 100), 150 (treatment 150), and 200 (treatment 200) mg of ivy extract for 8 weeks. Results showed that final weight, weight gain, average daily weight gain, and specific growth rate were significantly affected by the experimental diets, with the highest growth observed in the group fed with treatment 200. After eight weeks, feeding was stopped for 24 hours, and four fish were randomly selected from each tank for mucous sampling. Lysozyme, total protein, total immunoglobulin, and complement factors were examined. At the end of the experiment, levels of total immunoglobulin, lysozyme, and total protein in the mucus of fish fed with different levels of ivy extract increased, with the highest amounts found in treatment 200. Different levels of ivy extract had a significant effect on complement, with the highest level observed in fish fed treatment 150. The results indicated that this dietary supplement at an optimal dose (treatment 200) has the potential to improve innate immunity in rainbow trout and is recommended for sustainable aquaculture use.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Hedra helix extract
  • mucus
  • lysozyme
  • immunity