تأثیر محرومیت غذایی بر برخی از پاسخ‌های فیزیولوژیک بچه ماهی کلمه خزری (Rutilus caspicus, Yakovlev, 1870) هنگام سازگاری با آب دریای خزر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، گلستان

2 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، گلستان

3 گروه شیلات، دانشکده شیلات، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، گلستان

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی عملکرد فیزیولوژیک بچه ماهیان کلمه در صورت رهاسازی مستقیم به آب دریای خزر به مدت دو هفته انجام شد. بدین منظور، 540 عدد بچه ماهی در قالب 6 تیمار آزمایشی (هر یک با 3 تکرار) به طور تصادفی در مخازن پرورش قرار گرفتند: 1) افزایش ناگهانی شوری و غذادهی در تمام دوره آزمایش (Ab.F)؛ 2) افزایش ناگهانی شوری و عدم غذادهی (Ab. S)؛ 3) افزایش تدریجی شوری و غذادهی (Gr. F)؛ 4) افزایش تدریجی شوری و عدم غذادهی (Gr. S)؛ 5) نگهداری در آب شیرین (تیمار شاهد) و غذادهی (C.F)؛ و 6) نگهداری در آب شیرین (تیمار شاهد) و عدم غذادهی (C.S). میزان مرگ و میر بچه ماهیان و فراسنجه ­های فیزیکوشیمیایی آب در تمام دوره آزمایش به صورت روزانه ثبت شد. اسمولالیته، یون­های سدیم، پتاسیم، کلر، پروتئین کل، کلسترول، تری­گلیسرید، گلوکز و آنزیم­های کبدی ALP، ALT و AST، پس از 14 روز سنجش شد. نتایج نشان داد، میزان پروتئین، کلسترول و تری گلیسرید در ماهیان تغذیه شده طی انتقال به شوری دچار تغییر چندانی نشد، اما محرومیت غذایی دو هفته ­ای باعث کاهش میزان آنها شد. از طرف دیگر، افزایش میزان اسمولالیته و یون­ های سدیم، کلر و پتاسیم در بچه ماهیان کلمه خزری تنها تحت تأثیر افزایش شوری قرار گرفت و محرومیت غذایی تأثیری در سـطح آنها نداشت. گـلوکز طی گـرسنگی در ماهیان تیمار­های مختلف کاهش یافت، اما میزان آن در ماهیان تیمار­های افزایش مستقیم و تدریجی شوری نسبت به گروه شاهد افزایش یافت. آنزیم­ های کبدی نیز با افزایش میزان خود به سازگاری بچه ماهیان با افزایش شوری و محرومیت غذایی کمک کردند. بنابراین، بچه ماهیان کلمه خزری در وزن رهاسازی 2-1 گرم قابلیت سازگاری با آب لب شور دریای خزر را دارند و به راحتی نسبت به شرایط عدم دسترسی به غذای مناسب در محیط آبی جدید تا دو هفته مقاوم هستند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of food deprivation on some physiological responses of Caspian Roach Rutilus caspicus (Yakovlev, 1870) juveniles during acclimation with the Caspian Sea water

نویسندگان [English]

  • Sadigheh Nimroodi 1
  • Hadiseh Kashiri 1
  • Seyedeh Ainaz Shirangi 2
  • Hossein Adineh 3
1 Department of Fisheries Engineering, Faculty of Fisheries and Pasture Environment and Watershed Management, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Golestan, Iran
2 Department of Biology, Faculty of Basic Sciences and Engineering, Gonbad Kavos University, Gonbad Kavos, Golestan, Iran
3 Department of Fisheries Engineering, Faculty of Fisheries, Gonbad Kavos University, Gonbad Kavos, Golestan, Iran
چکیده [English]

This study was conducted to investigate the physiological performance of Caspian roach, Rutilus caspicus juveniles when directly released into the Caspian Sea, taking into account the possibility of their limited access to food for a period of two weeks. A total of 540 fish were randomly placed in tanks in the form of 6 experimental treatments (each with 3 repetitions) including: Group 1: Abrupt salinity increase and feeding throughout the experimental period (Ab.F); Group 2: Abrupt salinity increase and starvation (Ab.S); Group 3: Gradual salinity increase and feeding (Gr.F); Group 4: Gradual salinity increase and starvation (Gr.S); Group 5: Maintained in freshwater (control treatment) and feeding (C.F); and Group 6: Maintained in freshwater (control treatment) and starvation (C.S). The mortality rate of the juveniles and physicochemical parameters of the water were recorded daily throughout the entire experimental period. Osmolality, sodium, potassium, chloride, total protein, cholesterol, triglycerides, glucose, and liver enzymes (ALP, ALT, and AST) were measured in the fish after 14 days. Based on the obtained results, the levels of protein, cholesterol, and triglycerides in the fed fish did not exhibit significant alterations during the transfer to brackish water. However, two-week food deprivation led to a decrease in their levels. On the other hand, the increase in osmolality and sodium, chloride, and potassium in Caspian roach juveniles were only affected by the salinity increase and had no effect on their levels due to food deprivation. Therefore, the Caspian Sea bream (1-2 g) have the ability to adapt to the brackish water of the Caspian Sea and are easily resistant to the conditions of lack of access to suitable food in the new aquatic environment for two weeks.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Caspian Roach (Rutilus caspicus)
  • Food deprivation
  • Salinity acclimation
  • Ion regulation
  • Hepatic enzymes